VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

Zatvorena izložba s nagradnog Natječaja na temu „Vodozemci i gmazovi našeg područja“

U srijedu 05. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša službeno je zatvorena izložba dječjih likovnih radova s nagradnog Natječaja na temu „Vodozemci i gmazovi našeg područja“ u organizaciji Javne Ustanova „Park prirode Biokovo“.

Podsjetimo izložba je bila svečano otvorena 22. svibnja na Dan zaštite prirode u RH i Međunarodni dan biološke raznolikosti kada su dodijeljena priznanja i nagrade autorima najboljih radova u kategorijama od 4-5 godina, 6-7 godina i 1. razred OŠ, a prema ocijeni stručnog povjerenstva. Natječaj je uslijedio nakon provedbe edukativnih radionica „Upoznaj i istraži vodozemce i gmazove svog kraja“ na kojima je tijekom ožujka i travnja aktivno sudjelovalo oko 500 djece iz DV Biokovsko zvonce i OŠ o. Petra Perice iz Makarske te OŠ Tučepi. Na pozivni Natječaj koji je bio otvoren od 10. travnja do 10. svibnja pristiglo je ukupno 168 radova od čega je 161 zadovoljio uvjete natječaja, a 7 radova nije bilo u skladu sa uvjetima natječaja, dok su pristigla i još dva rada izvan propisanog roka. Svi radovi su bili izloženi na izložbi jer je svaki od njih osobit i vrijedan.

U Prezentacijskom centru – Adrion srce planine uz kratki program danas su dodijeljena priznanja i nagrade u još tri kategorije. U kategoriji najviše „lajkova“ na Facebooku dodijeljene su tri nagrade, a u kategoriji prema broju glasova posjetitelja izložbe jedna te jedna posebna nagrada za rad izvan konkurencije, budući da je jedan grupni rad koji je bio izvan uvjeta natječaja ujedno bio treći po broju „lajkova“ na Facebooku.

Prisutne je pozdravio ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ Velimir Vidak Buljan, nakon čega je uslijedila projekcija glazbenog spota klape Fjoret Biokovo oče od kamena prije same dodjele nagrada u prvoj kategoriji.

Prvu nagradu za najviše „lajkova“ osvojio je Luka Marić učenik 1. B razreda iz OŠ o. Petra Perice učiteljice Josipe Vitlić, koji je ujedno osvojio i drugo mjesto po mišljenju stručnog žirija u kategoriji prvih razreda. Drugo mjesto osvojila je također učenica 1. B razreda OŠ o. Petra Perice Gabrijela Visković, a treće Mihaela Čondić Cvijić iz 1. A razreda OŠ o. Petra Perice iz Makarske, učiteljica Josipe Puharić Bošnjak i Sanje Čizmić. Nagrade u prvoj kategoriji ispred Ustanove uručila je viša stručna savjetnica Ksenija Protrka.

Potom je prikazana kratka projekcija fotografija i kratkih videa koje je odgajateljica Tanja Kučeković snimila prilikom izrade grupnog rada u DV Radost, te se prisutnimaobratila i Ivana Gabrić stručna suradnica biolog-ekolog uz zahvalu učiteljicama i odgajateljicama kao i roditeljima na podršci u realizaciji projekta sa pozivom na daljinu suradnju s ciljem poticanja djece na istraživanje i razvijanje pozitivnog vrijednosnog odnosa prema svim živim bićima i prirodi kao cjelini. Odgajateljica Tanja Kučeković kratko je opisala kako je tekao proces izrade grupnog rada, što su zorno pokazale prikazane fotografije i snimke sa sretnim izrazima na dječjim licima.

Priznanje za rad izvan konkurencije koji je ujedno bio treći po broju „lajkova“ osvojili su Mateo Selak i Lara Ješić iz DV Radost iz skupine odgajateljice Tanje Kučeković koji su zajednički izradili „3D origami“ zmiju ljuticu, a nagrade je šestogodišnjim autorima ispred Ustanove uručila stručna suradnica za projekte Nataša Batošić Joskić.

Nagradu prema najvećem broju glasova posjetitelja izložbe osvojio je Filip Škrabić također učenik 1. A razreda iz OŠ o. Petra Perice, učiteljica Josipe Puharić Bošnjak i Sanje Čizmić kojem je viši stručni suradnik geolog Hrvoje Škrabić ispred Ustanove uručio priznanje i nagradu.

Preostala priznanja za sudjelovanje biti će dodijeljena svim sudionicima natječaja tijekom ovog i sljedećeg tjedna u vrtićima, te se time zaokružuje ovaj projekt u cijelosti.

Ustanova poziva učiteljice razredne nastave i odgajateljice iz dječjih vrtića koji do sada nisu bili na radionicama „Upoznaj i istraži vodozemce i gmazove svoga kraja“ da svoj interes za sudjelovanje iskažu voditeljici cijelog projekta Ivani Gabrić, kako bi se pravovremeno mogli planirati novi ciklusi održavanja radionica.