Vidikovci

Mjesta s kojih se pruža prekrasan pogled

Vidikovac Staza, 897 m /nm

Lijevo od oznake na parkiralištu ispred ugostiteljskog objekta "Vrata Biokova" pješačkom stazom za oko 5 min. stiže se do vidikovca s kojeg se pruža pogled na Makarsku rivijeru i otoke.

  • iznad parkirališta nalazi se najveće i najzanimljivije sekundarno stočarsko naselje Podglogovik koje je danas napušteno; na putu prema naselju s desne strane je crkva sv. Ilije izgrađena u XIX. stoljeću oko 1880. godine na prapovijesnoj gomili, a nasuprot nje je kapelica sv. Nikole; kroz ostatke naselja pješačkom stazom za oko 30 min. stiže se do Plužina, duž staze se mogu vidjeti ostaci pastirskih stanova i prapovijesne (Ilirske) gomile;
  • od puta prema napuštenom stočarskom naselju Podglogovik odvaja se makadamski put prema Saranču dužine 8 km koji je označen i kao biciklistička staza;
  • u sklopu napuštenog naselja Podglogovik nalazi se i planinarska kuća (podgorska kuća), Planinarskog društva "Vitrenik" iz Podgore;

Nebeska šetnica - Skywalk Biokovo, 1228 m /nm

„Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo“ je vidikovac obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje. Nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo na 13. km biokovske ceste i neposredno uz info - centar, na visini od 1228 metara nad morem gdje vladaju specifični vremenski uvjeti. Pored njega nalazi se geološki stup - trodimenzionalan prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas s geološkom tablicom vremena i opisom starosti i vrsta stijena.

Vidikovac ima mogućnost primanja do 30 posjetitelja u isto vrijeme. Do vidikovca Ravna vlaška i Skywalka posjetitelji dolaze tzv. biokovskom cestom, koja vodi od glavnog ulaza u Park prirode Biokovo na državnoj cesti D512 (Makarska-Vrgorac) prema najvišem vrhu Svetom Juri.

Saznajte više na linku Skywalk.

Štrbina (ispod Vošca) i Vošac

Štrbina, 1338 m /nm

800 m od odvojka za Vošac na biokovskoj cesti nalazi se parkiralište (ispred planinarskog doma pod Vošcem, koji za sada nije u funkciji) s kojeg se pješačkom stazom za oko 15 min. stiže do vidikovca s kojeg se pruža pogled na Makarsku i otoke. Do vidikovca se može doći i planinarskom stazom iz Makra.

Vošac, 1422 m /nm

Vidikovac se nalazi na vrhu Vošac do kojeg se dolazi srednje teškom pješačkom stazom za oko 20 min. od parkirališta ispred planinarskog doma pod Vošcem koji za sada nije u funkciji, ili planinarskom stazom iz Makra. Na samom vrhu nalazi se planinarski dom „Vošac“ kojim upravlja SAK "Ekstrem".

Vrh sv. Jure, 1762 m /nm

Vidikovac se nalazi na najvišem vrhu Biokova. Od odvojka za Vošac na biokovskoj cesti, udaljen je 6 km, i krajnje je ishodište biokovske ceste. Također do Sv. Jure se može doći planinarskom stazom iz Makra preko Vošca te iz Velikog Brda i Baškovića preko Lokve sa primorske strane ili sa zagorske strane iz Milića i sa vrha Turije.

  • na vrhu Sv. Jure nalazi se televizijski toranj i zgrada za telekomunikacijske uređaje, te crkva sv. Jure koja je podignuta 1968. godine umjesto prethodne crkve sv. Jure koja je vjerojatno bila sagrađena odmah po pokrštavanju, a sigurno je postojala u 12. stoljeću o čemu svjedoči kamena ploča koja se nalazila iznad oltara stare srušene crkvice; crkva se spominje 1640. godine, a bila je obnavljana kroz prošlost u više navrata dok nije konačno srušena 1965. godine da bi ustupila mjesto TV tornju i zgradi za telekomunikacijske uređaje;
  • sa vrha Sv. Jure pruža se panoramski pogled na Zagoru i otoke, a za izuzetno lijepog vremena mogu se dobro vidjeti bosansko-hercegovačke planine i susjedna Italija (Monte Gargano).