PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. KARTE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

Prva biospeleološka ekspedicija BIOKOVO 2017.

Povodom 36. obljetnice proglašenja Biokova parkom prirode u periodu od 17. do 25. lipnja 2017. godine na području Parka prirode Biokovo održati će se „Prva biospeleološka ekspedicija BIOKOVO 2017.“ u okviru koje će se po prvi puta istražiti niz dubokih jama, s biospeleološkim istraživanjima kao primarnim ciljem na jednom planinskom masivu kao što je Biokovo.

Do sada je na Biokovu biospeleološki istraživano više od 115 od oko 400 zabilježenih speleoloških objekata, u kojima je zabilježeno preko 180 vrsta i podvrsta podzemnih životinja. U tijeku je opis nekoliko novih vrsta do sada nepoznatih za znanost, a na Biokovu postoje i mnogi endemi. Sve to ukazuje na visoki stupanj bioraznolikosti podzemne faune te potencijal i izuzetnu potrebu za daljnjim istraživanjima podzemne faune Biokova. Vrijednost ekspedicije je prepoznala i financijski podržala i naša Javna ustanova „Park prirode Biokovo“, kao i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

U okviru ekspedicije biospeleološki i speleološki će se detaljno i sustavno istražiti 7 dubokih jama Biokova (Amfora, Stara škola, Pretnerova jama, Biokovka, Jama pod Kamenitim vratima, Mokre noge i Vilimova jama), dubine i do 800 metara, od kojih 4 jame spadaju u 10 najdubljih hrvatskih jama. Osim toga, posjetit će se i ostali speleološki objekti iz kojih nedostaje materijal za detaljne znanstvene analize.

Osim biospeleoloških istraživanja, topografski će se snimiti novootkriveni speleološki objekti i objekti za koje se utvrdilo da postojeći snimak nije zadovoljavajuće kvalitete. Istovremeno, vodit će se fotodokumentacija ulaza u jame i unutrašnjosti u svrhu izrade kvalitetnog katastra speleoloških objekata istraživanog područja. Ukoliko bi se uočilo da su objekti onečišćeni, po završetku ekspedicije bit će prijavljeni u bazu Čistog podzemlja. Također će se u sklopu ekspedicije organizirati i speleoarheološka istraživanja u suradnji s Gradskim muzejom Makarska.