VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

2
9/2021

Posjet Unesco evaluatora budućem Geoparku Biokovo - Imotska Jezera

Od 14. - 18. rujna ove godine područje budućeg UNESCO Geoparka Biokovo – Imotska jezera posjetili su evaluatori UNESCO-a gosp. Hartmut Escher iz UNESCO Global Geoparka TERRA.vita iz Njemačke i gosp. Ferran Climent Costa iz Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central iz Španjolske.

Cilj njihovog dolaska bio je provjeriti i utvrditi stanje na terenu, proučiti cjelokupnu dokumentaciju i ocijeniti i donijeti zaključak o tome da li smo spremni postati UNESCO Geopark.

Za njihov dolazak pripremali smo se više od tri godine, a konačnu odluku UNESCO će donijeti na proljeće 2022. godine. Zahvaljujemo svim prijateljima Parka prirode Biokovo i budućeg Geoparka Biokovo – Imotska jezera i kolegama koji su nam pružali podršku i pomoć kroz proteklo vrijeme, kao i za vrijeme boravka UNESCO evaluatora.

Posebnu zahvalu upućujemo dr.sc. Mariju Šiljegu državnom tajniku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Također zahvaljujemo na pomoći suradnicima i kolegama koji su nam pomogli pri pripremi i terenskom obilasku i koji su učinili sve da se UNESCO evaluatori osjećaju ugodno, a to su: gradonačelnik Grada Makarske Zoran Paunović i zamjenica Antonija Radić Brkan, Roman Ozimec, Marlena Bogdanović, Silvia Bekavac, Željko Miletić, Matko Šabić sa suradnicima, Željko Međurečan, Ante Kukavica, Ante Šarić, Vedrana Vela Puharić, Nataša Batošić, Ivo Velić, Josipa Velić, Jakša Božanić, Nediljko Jović, načelnik općine Zagvozd Miroslav Gaće, Goran Radonić, Irina Žeger Pleše, Danijela Bokarica, Antonio Drnasin, Vlatko Brčić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, direktor županijske turističke zajednice Joško Stella, Domagoj Lažeta, Ivan Jurić-Kačunić, načelnik općine Zmijavci Mijo Šuto, načelnik općine Lokvičići Branko Knezović i pročelnik općine, načelnik općine Proložac Mate Lasić, Jure Galić, Perica Tucak, načelnica općine Podgora Petra Radić, gradonačelnik Grada Vrgorca Mile Herceg i Ivan Alduk. Veliko hvala i svim Partnerima budućeg Geoparka, sokolarima iz Imotske krajine i Sokolarskog centra u Šibeniku, medijima, kao i Žani Šulenti sa Radija Makarska Rivijera koja je vodila konferenciju za novinare.

Područje Parka prirode Biokovo i Imotske krajine čini geološki, geomorfološki i krajobrazno jedinstven prostor dinarskog krša, te nam je želja da uspostavom UNESCO Geoparka iskoristimo potencijale oba područja na dobrobit lokalne zajednice.

Jedan od glavnih načina poticanja ekonomije i održivog razvoja budućeg geoparka je kroz geoturizam. Geoparkovi svojim aktivnostima privlače veći broj posjetitelja i omogućuju pokretanje različitih proizvodnih i uslužnih djelatnosti koje doprinose socio-ekonomskom razvoju zajednice.

Geoparkovima doprinose ne samo geološki zanimljiva mjesta, već i razne druge arheološke, povijesne i kulturne znamenitosti, te ih podupiru i u njemu aktivno sudjeluju lokalne zajednice koje znaju prepoznati i žele afirmirati svoje geološko, povijesno i kulturno nasljeđe, ponajviše kroz ideju geoturizma.