VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

19
5/2022

Edukativnim radionicama za djecu ususret 22. svibnju - MEĐUNARODNOM DANU BIORAZNOLIKOSTI I DANU ZAŠTITE PRIRODE U RH

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana bioraznolikosti „Gradimo zajedničku budućnost za sav život“ (Building a shared future for all life) poticaj je da ponovno preispitamo svoj odnos prema prirodi. Unatoč tehnološkom napretku do neslućenih razmjera i dalje smo ovisni o zdravim i stabilnim ekosustavima koji su osnovni preduvjet očuvanja zdravlja i blagostanja ljudi mada često toga ni sami nismo svjesni.

Priroda nam daje vodu, hranu i energiju, u prirodi se odmaramo, rekreiramo i nalazimo inspiraciju, a kisik bez kojeg ne bismo mogli preživjeti i dalje je proizvod najvažnijih tvornica na planetu Zemlji – živih stanica algi i biljaka. I svjetsko gospodarstvo izravno je ovisno o zdravoj prirodi. Primjerice ukupno 76% proizvodnje hrane u Europskoj uniji ovisi o oprašivanju kukaca. Neke gospodarske grane poput turizma, izravno su vezane uz očuvanu prirodu. Upravo je bioraznolikost odgovor na izazove održivog razvoja i temelj na kojem možemo graditi bolju budućnost.

Bioraznolikost je sveukupnost svih živućih organizama koji su sastavni dijelovi kopnenih, morskih i drugih vodenih ekosustava i ekoloških kompleksa; te uključuje raznolikost unutar vrsta, između vrsta i između ekosustava.

Dosad je opisano oko 1,9 milijun vrsta živih bića, no znanstvenici procjenjuju da bi taj broj mogao biti čak 5-10 milijuna. Iako se sve više priznaje da je biološka raznolikost globalno bogatstvo od ogromne vrijednosti za buduće generacije, broj vrsta značajno se smanjuje određenim ljudskim aktivnostima. Promjene koje je čovjek u svega nekoliko desetljeća napravio svojim aktivnostima u okolišu toliko su dramatične, brze i velike, da se mnoge vrste jednostavno ne mogu nositi s tim.

Ipak, mi smo jedini koji te promjene možemo usporiti, preokrenuti njihov tijek i očuvati stabilnost planeta za sva živa bića.

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ ove godine ovaj važan datum u zaštiti prirode obilježit će provođenjem edukativne radionice za djecu vrtićkog uzrasta pod nazivom „Tko sve živi na Biokovu“ – upoznajmo životinjski svijet Parka prirode Biokovo. Kroz upoznavanje životinjskih vrsta koje obitavaju na Biokovu i njihove ekologije namjera nam je kod djece osvijestiti značaj bioraznolikosti i potrebu obnove „partnerskog“ odnosa između čovjeka i prirode te potrebu obnove ekosustava i očuvanja njihovog sklada.

Radionice će se održavati u Prezentacijskom centru „Adrion – srce planine“ u periodu od 19.-25. svibnja za unaprijed dogovorene 4 grupe djece iz Dječjeg vrtića „Biokovsko zvonce“. Ovakvim interaktivnim radionicama cilj nam je potaknuti odgoj i obrazovanje za zaštitu prirode od najranijeg djetinjstva te na taj način zapravo ojačati kapacitete i snagu mladih koji bi trebali biti glavni pokretač pozitivnih promjena i „graditelji zajedničke budućnosti za sav život“.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na podizanje svijesti javnosti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju. Donošenjem Zakona o zaštiti prirode 2003. godine Hrvatski sabor je proglasio da se na taj dan obilježava i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Foto: Ksenija Protrka