PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. ULAZNICE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

„Cvit Adriona“ - Izložba fotografija Biokova u Dubrovačkim muzejima

Dana 18. svibnja 2018. godine sa početkom u 12:00 sati, u Dubrovačkim muzejima u Dubrovniku, u žitnici Rupe, otvara se izložba fotografija „Cvit Adriona“, autora Ive Pervana, koja traje do 18. lipnja 2018. godine.

Prošlo je dugih 37 godina otkada je 29. svibnja 1981. godine usvojen Zakon o proglašenju planine Biokovo parkom prirode, isti je objavljen 16. lipnja, a stupio na snagu 24. lipnja 1981. godine. Izložbom priznatog fotografa Ive Pervana iz Splita pod nazivom „Cvit Adriona“ predstavljamo fascinantne oblike pojedinih dijelova "biokovskog cvića“ koje autor otkriva svojim objektivom. Čast nam je i zadovoljstvo da je dobitnik Red Dot Design nagrade koji je izlagao diljem svijeta od Tokyja do Sydneya, Montreala, Londona i Rima zbog svoje fascinacije prirodnom i kulturnom baštinom zavirio i u biokovske vrleti te nam otkrio svoj umjetnički doživljaj „duše Adriona“. Autor i sam s korijenima duboko u biokovskom kraju svojim odabirom fotografija odražava i simboličnu povezanost s Biokovom kako fizičku tako i umjetničku te time dodatno uveličava ovaj jubilej.

Biološka raznolikost biokovskog područja u florističkom pogledu došla je do punog izražaja i potvrde kroz florističke radove brojnih autora. Iz objavljenih radova se može vidjeti da ovo područje (biokovski masiv u širem smislu) ima preko 1 400 autohtonih svojti vaskularnih biljaka (Šilić & Šolić, 2002). To nije konačan broj jer se stalno provode nova istraživanja.

Veliku raznolikost flore i visok stupanj endemizma Biokova čini veliki broj biljaka, vrlo različitog podrijetla i starosti, koje rastu zajedno. Burina žukica, biokovski kozlinac, razne svojte biokovskih zečina, nenazubljeni karanfil, biokovska oštrika, biokovska visika, biokovsko zvonce, puzavo zvonce i biokovska runjika samo su neki od biokovskih endema koji ujedno na Biokovu imaju tipsko nalazište (locus classicus).

Poznato je da su biljke osnova biološke raznolikosti. One su stanište životinjama i izvor hrane kako životinjama tako i ljudima, pa bez biljaka nema opstanka. Stoga je iznimno bitno da se spram ovog bogatstva odnosimo s poštovanjem, te da ga ispravno vrednujemo i adekvatno zaštitimo s ciljem očuvanja za buduće naraštaje.