PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

24
6/2021

40. rođendan Parka prirode Biokovo

Zahvaljujući dr. fra Juri Radiću – velikom čovjeku, svećeniku , teologu, znanstveniku i prirodoslovcu, te svim njegovim suradnicima, Biokovo je na današnji dan 1981. godine proglašeno parkom prirode.

Prostire se na površini od 193 km², a osim po svome položaju i ljepoti krajobraza, Biokovo je jedinstveno i zbog iznimne geomorfologije, biološke raznolikosti, kao i bogate kulturne baštine.

Planina Biokovo dio je planinskog masiva Dinarida i čini prirodnu granicu između Makarskog primorja i Zabiokovlja.

Najviši vrh planine je Sveti Jure sa 1762 m nadmorske visine, što čini Biokovo trećom najvišom planinom u Hrvatskoj. Do vrha, osim planinarskih staza, vodi i cesta duga 23 km, koja je ujedno i najviša asfaltirana cesta u Hrvatskoj. Pedesetak metara ispod vrha nalazi se i najviša crkvica u Hrvatskoj - crkvica Sv. Jure.

U Parku prirode Biokovo posjetitelji mogu planinariti na više od 20 planinarskih staza, obići brojne poučne staze i Info - centre, kao i Biokovski botanički vrt „Kotišinu“.

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ trenutno provodi projekt „Novi Adrion - Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo“ koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Najupečatljiviji dio projekta je vidikovac Nebeska šetnica - Skywalk Biokovo u obliku potkove iznad litice sa staklenom plohom za hodanje i geološkog stupa u sklopu Info centra Ravna vlaška na 1228 m nadmorske visine, što ga čini jedinstvenim vidikovcem u ovom dijelu Europe.

U sklopu projekta uređena je i povijesna Rodićeva cesta kao pješačko - biciklistička staza duga oko 8 km, a u tijeku je i uređenje posjetiteljskog centra u Župi na sjevernoj strani Biokova.

Zbog geoloških, geomorfoloških i krajobraznih karakteristika jedinstvenog područja dinarskog krša, u suradnji sa udrugom „Geopark Imotska jezera“, prijavili smo područje Geopark Biokovo-Imotska jezera u mrežu UNESCO svjetskih geoparkova (UNESCO Global Geoparks Network).

Geoparkovi UNESCO-a su jedinstvena geografska područja međunarodnog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja, a nadamo se da će UNESCO-ov brend dovesti do prepoznatljivosti ovog područja na svjetskoj razini što bi bio najljepši poklon za 40. rođendan Parka prirode Biokovo.