VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira, Centar za pružanje usluga u zajednici Split, Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita, Obrtna tehnička škola iz Splita i Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ partneri su volonterskog programa za školske volontere „Mladi u obnovi suhozida i puteljaka“ u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicijskog graditeljstva, tehnike suhe gradnje, očuvanja bioraznolikosti.

Dvadeset petero volontera učenika i korisnika centra i petnaest mentora volontera obnovit će suhozid i pristupne puteljke u sklopu programa VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE! - školskog volonterskog programa u zaštićenim područjima prirode (dvogodišnji ESF projekt). Projekt financiraju Europska unija, iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Svrha ovog programa je sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanova provodi u zaštićenom području i uz rubove zaštićenog područja. Program je usklađen s Planom upravljanja JU „PP Biokovo“ i osmišljen tako da doprinosi zaštiti prirode i kulturno povijesne baštine.

Volonteri su već prije same volonterske akcije sudjelovali na pripremnim edukacijskim radionicama. U PP „Biokovo“ će ih obučavati majstori suhozidari iz Udruge Dragodid. Naime, suhozidi spadaju u kulturna dobra Republike Hrvatske a umijeće suhozidne gradnje pod nematerijalno kulturno dobro. Obnovljeni suhozid i pješačke staze na Biokovu ostat će trajno svjedočanstvo tradicijske baštine koji ćepodručje botaničkog vrta Kotišina učiniti pristupačnijim i ugodnijim za boravak.

Početak volonterskih radova na obnovi suhozida bit će u ponedjeljak, 05. studenog u 9 sati a nakon završetka radova isti dan poslijepodne volonteri će s mentorima posjetiti PP Biokovo, te će im se kod info centra Ravna Vlaška uručiti zahvalnice i prigodni pokloni.