PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. KARTE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

22
3/2024

„VODA ZA MIR“

Na konferenciji UN-a u Rio de Janeiru u prosincu 1993. godine odlučeno je da će se 22. ožujka svake godine obilježavati Dan voda, kako bi se slavio najdragocjeniji resurs, ali i podigla svijest o dvije milijarde ljudi koji trenutno žive bez pristupa sigurnoj vodi. U sklopu Svjetskog dana voda svake je godine druga tema u fokusu, a ove godine, pod sloganom „Voda za mir“, promovira se vodu kao sredstvo postizanja mira, ali i potencijalnog uzroka raznih sukoba.

Zbog oskudice izvorne vode čovjek je na Biokovu uglavnom bio i još uvijek je upućen na kišnicu, koja se sabire u raznim manje propusnim površinskim udubljenjima nastalim prirodnim (lokve, kamenice) ili umjetnim putem (bunari). U prošlosti su, u opskrbi vodom na Biokovu, veliko značenje imale i jame ledenice u kojima se led zadržava tokom cijele godine. Siromašno stanovništvo vadilo je led iz tih ledenica i na magarcima ih prenosilo i prodavalo u Primorju za turističke potrebe.

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ ove godine će obilježiti Svjetski dan voda već tradicionalnom akcijom čišćenja lokvi i bunara s ciljem osiguranja rezervoara vode za životinje u Parku te očuvanja važnih staništa i vrsta koje u njima obitavaju.