PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

Utrkom „Tour of Croatia“ u Parku prirode Biokovo obilježen Dan planeta Zemlja 2017.

U srijedu, 21. travnja 2017. godine održana je 2. etapa međunarodne biciklističke utrke kroz Hrvatsku „Tour of Croatia“ sa ciljem na prijevoju Staza (897 m) u Parku prirode Biokovo.

Cilj utrke trebao je biti najviši biokovski vrh Sv. Jure, no zbog loših vremenskih uvjeta završetak utrke je prebačen na prijevoj Staza iznad Podgore.

Pobjedu na najzahtjevnijoj etapi koja je startala iz Trogira, dužine 107,7 kilometara, odnio je naš Kristijan Đurašek iz UAE Team Emiratesa. Ciljnom ravninom Đurasek je prošao u vremenu 2 sata 43 minute i 38 sekundi pobijedivši ispred španjolca Jaimea Rosona (Caja Rural-Seguros), talijana Nibalija (Bahrain Merida Pro Cycling Teama) te mlađahnog dvojca iz CCC Sprandi Polkowica, Čeha Jana Hirta i Austrijanca Felixa Großschartnera.

Utrka „Tour of Croatia“, koja se održava od 18. do 23. travnja na trasi dugačkoj skoro 1000 km duž Jadranske obale, ali i unutrašnjosti Hrvatske, krenula je iz Osijeka, te treba završiti na Markovom trgu u Zagrebu.

Ovaj sportsko-turistički događaj okuplja više od 20 svjetskih profesionalnih biciklističkih ekipa sa 160 natjecatelja, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI), a televizijski prijenos može se vidjeti u 177 zemalja svijeta putem brojnih televizijskih kanala među kojima i na Eurosportu.

Dan planeta Zemlja obilježava se 22. travnja svake godine putem različitih aktivnosti u 190 zemlja diljem svijeta, a u Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990. godine.

Idejni začetnik obilježavanja Dana Zemlje 1969. godine bio je Gaylord Nelson tadašnji američki senator iz Wisconsina nakon svjedočanstva o masovnom izlijevanju nafte u Santa Barbari, California. Godinu dana poslije 22. travnja prvi je put obilježen diljem Amerike. Obilježavanje Dana planeta Zemlje ponovno je postalo aktualno dvadeset godina kasnije - 1990. godine kada je u manifestacijama Dana planeta Zemlje sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta.