PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

25
4/2022

U PARKU PRIRODE BIOKOVO SVEČANO OTVORENA KUĆA HRVATSKE GORSKE SLUŽBE SPAŠAVANJA STANICE MAKARSKA

U subotu 23. travnja u Parku prirode Biokovo svečano je otvorena kuća Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Makarska. Kuću i sve prisutne blagoslovio je mons. Pavao Banić, a zatim su prigodne riječi okupljenima uputili pročelnik Stanice Makarska Ante Kukavica, ravnatelj PP Biokovo Slavo Jakša te dožupan Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić.

Kuća HGSS-a Biokovo, kao prva takva u Republici Hrvatskoj, od izuzetne je strateške važnosti kako za sami HGSS, tako i za Park prirode Biokovo. Služit će za dežurstva članova HGSS-a koja su u planu zbog rastućeg broja posjetitelja Parka koji nerijetko ostanu zatečeni surovim (ne)prilikama pa su prisiljeni zatražiti adekvatnu pomoć. Također, kuća HGSS će služiti za održavanje raznih obuka i vježbi stalne spremnosti članova HGSS stanice Makarska kao i članova drugih stanica HGSS-a, ali i djelatnicima Parka prirode Biokovo u svakodnevnim zadaćama nadzora i kontrole parka.

Idejni arhitektonski projekt je ostvaren krajem 2019. godine u suradnji s ARTECH d.o.o. iz Brela, odnosno arhitektom Ivanom Filipovićem. Za izvođača radova je odabrana tvrtka Modular living d.o.o. s Tonćem Viljcom na čelu, a radovi na terenu započeli su u lipnju 2021. godine.

Tekst i foto: HGSS