PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

„Tragom tradicije i pučke arhitekture“ - Veliki Godinj 2019.

U subotu 31. kolovoza 2019. godine, po jedanaesti put, u organizaciji Javne ustanove „Park prirode Biokovo“, TZ Vrgorac i Zavičajnog društva „Veliki Godinj“ Rašćane održat će se manifestacija pod nazivom „Tragom tradicije i pučke arhitekture“.

Program sa početkom u 17:00 sati obuhvaća izložbu fotografija s foto radionice „Svijet u bojama“, tradicionalne radionice kojima će se oživjeti stari običaj - radionice tradicijskog klesanja kamena, predstavljanje knjige „Biokovska tradicijska kužina“ Vedrane Vele Puharić. Kulturno-umjetnički program upotpunit će „Priče i pisme s guvna“, natjecanje bacanja kamena s ramena i trčanje u mažama te priprema jela – biokovski bronzin Vise Bušelića. Kao glavni događaj ove tradicionalne manifestacije, u 21:00 sati počinje koncert našeg velikog umjetnika i dobre duše Dalmacije Tedija Spalata. Za sve posjetitelje osiguran je besplatan prijevoz iz Makarske u 17:00, sa povratkom u 23:00 za Makarsku.

Veliki Godinj je zaseok Rašćana i biser pučke arhitekture i tradicijskog načina života. Prvi put se spominje 1412. godine, a zbog svoje jedinstvenosti i očuvanosti proglašeno je zaštićenim kulturnim dobrom. Slikoviti ambijent ovog muzeja na otvorenom oživjet će klesari, folklorna društva, te nekoliko ognjišta s gradelama.