PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. ULAZNICE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

„Tragom tradicije i pučke arhitekture“ - Veliki Godinj 2018.

U petak 24. kolovoza 2018. godine, po deseti jubilarni put, u organizaciji Javne ustanove „Park prirode Biokovo“, TZ Vrgorac i Zavičajnog društva „Veliki Godinj“ Rašćane održat će se manifestacija pod nazivom „Tragom tradicije i pučke arhitekture“.

Program sa početkom u 18:00 sati obuhvaća tradicionalne radionice kojima će se oživjeti stari običaj - radionice tradicijskog klesanja kamena, otvaranje obnovljene japnenice/klačardice/vapnenice, te pripremu jela – težačka kužina Vise Bušelića. Kulturno-umjetnički program upotpunit će pučki pjesnik iz Podgore Stipe Vela, guslar Tomislav Kovač Strukić iz Posušja i FA Matokit iz Vrgorca, izložba rezbarija Mate Bebeka, etno zbirka, te natjecanje bacanja kamena s ramena i trčanje u mažama. Posjetitelji će moći prisustvovati i predavanju „Očuvanje nematerijalne kulturne baštine, osvrt na područje Makarskog primorja i Zabiokovlja“ koje će održati Ivana Radovani Podrug iz Ministarstva kulture - Konzervatorski odjel u Splitu. Kao glavni događaj ove tradicionalne manifestacije, u 21:00 sati počinje koncert naše velike umjetnice i pjevačice Meri Cetinić. Za sve posjetitelje osiguran je besplatan prijevoz iz Makarske u 17:30, sa povratkom u 23:00 za Makarsku.

Veliki Godinj je zaseok Rašćana i biser pučke arhitekture i tradicijskog načina života. Prvi put se spominje 1412. godine, a zbog svoje jedinstvenosti i očuvanosti proglašeno je zaštićenim kulturnim dobrom. Slikoviti ambijent ovog muzeja na otvorenom oživjet će klesari, folklorna društva, te nekoliko ognjišta s gradelama.