PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. KARTE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

28
11/2023

SPOMEN NA ROĐENJE VELIKOG PRIRODOSLOVCA

Na današnji dan, 28. studenog daleke 1920. u Baškoj Vodi rodio se dr. fra Jure Radić. Ponajviše zaslugom ovog velikog čovjeka, svećenika, teologa, znanstvenika i prirodoslovca te njegovih suradnika Biokovo je 1981. godine proglašeno Parkom prirode.

„Oculis, mente, corde per visibilia ad invisibilia“ – „Očima, pameću, srcem preko vidljivog do nevidljivog“ sažet u riječima je moto ovog iznimnog znanstvenika, ali i duhovnog čovjeka koji u spoznavanju ovozemaljskog nalazi smisao onog nevidljivog, duhovnog i apsolutnog. Kao što je u vjerskim pitanjima bio promicatelj novih spoznaja, tako je i u biološkoj znanosti otvarao nova poglavlja i promišljanja, pokretao i podržavao nove ideje - od osnivanja Zbirke školjaka, poslije Malakološkog muzeja u Franjevačkom samostanu, preko inicijative za proglašenje Parka prirode Biokovo, osnivanja Biokovskog botaničkog vrta "Kotišina", Instituta Planina i more do pokretanja znanstvenih skupova i znanstvenog zbornika „Acta Biokovica“.

Nakon završene pučke škole u rodnome mjestu, dr. fra Jure Radić maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju 1940. godine. Zaređen je za svećenika 1943. godine u Makarskoj, a doktorirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1957. godine. Kratko vrijeme bio je župnikom u nekoliko župa, a najveći dio života proveo je na Visovcu, u Makarskoj i Zagrebu kao odgojitelj i profesor sjemeništaraca i bogoslova. Bio je gvardijan i rektor Franjevačke visoke bogoslovije u Makarskoj. Preminuo je iznenada 25. srpnja 1990. u Splitu, a pokopan je na gradskom groblju u Makarskoj.

Vrijeme prolazi, spomen ostaje. U mislima, u spominjanju, u vijencu i plamenu svijeće.