VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

Siutsou osvojio Sv. Juru!

U četvrtak, 19. travnja 2018. godine održana je 3. etapa međunarodne biciklističke utrke kroz Hrvatsku „Tour of Croatia“ sa ciljem na najvišem biokovskom vrhu Sv. Jure u Parku prirode Biokovo.

Bjeloruski biciklist Bahrain-Merida Pro Cycling Teama Kanstantsin Siutsou označen kao jedan od favorita uoči utrke, pobjednik je treće, brdske i fizički najzahtjevnije etape Toura of Croatia, koja se u četvrtak vozila od Trogira do Sv. Jure na PP Biokovo u dužini od 134 kilometra, od čega je posljednjih 28 bilo ekstremno naporno s kontinuirano strmim usponom.

U završnom je sprinterskom dvoboju Siutsou nadmašio Nizozemca Pietera Weeninga iz tima Roompot-Nederlandse Loterij ostvarivši četiri sekunde bolje vrijeme. Ono pobjedničko iznosilo je 3 sata 51 minutu i 32 sekunde. U drugome sprinterskom dvoboju pred ciljem Kazahstanac iz Astana Pro Teama Yevgeniy Gidich dokazao je sprintersku superiornost nad Radoslavom Roginom, hrvatskim vozačem Adria Mobil Cycling, kojem je na kraju pripalo četvrto mjesto sa zaostatkom od 56 sekundi. No, No, Varaždinac je odradio izvrsnu utrku. Spominjanje zaslužuje i Niklas Eg, 23-godišnji Danac iz Trek/Segafreda, koji je nakon dugotrajnog diktiranja ritma pri uspinjanju na Biokovo završio petoplasiran s minutom i 38 sekundi zaostatka za pobjednikom.

U petak je na rasporedu četvrta, daleko lakša etapa. Biciklisti će pedalirati od Starigrada u Nacionalnom parku Paklenica do Crikvenice na dionici dugoj 171 kilometar.

Utrku svakodnevno prenosi Hrvatska radiotelevizija s ukupno 11 sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu, a TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s A.S.O.-om, emitirati brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo.

Tour of Croatia podršku je dobio od institucionalnih partnera i sponzora pa utrka ima Visoko pokroviteljstvo Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, podržavaju je Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, Središnji državni ured za šport, Parkovi Hrvatske, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi neke od ovogodišnjih šest etapa. Od ostalih partnera i sponzora ističu se HEP, EnergyPlus, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, NP Plitvička jezera, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, Karlovačko, Škoda, Jamnica Pro Sport, Pipi, Valamar Hotels & Resorts, Maslinica Hotels & Resorts, Nalini, Vipnet, Uniline, Sixt, Croz, Vina Puhelek Purek, Europlakat, Sportske novosti kao medijski partner.