VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

Radionice „Istraži i upoznaj vodozemce i gmazove“ i edukativna predavanje „Zmije Makarske i okolice“

Ovaj tjedan Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ započinje sa održavanjem edukativnih radionica o vodozemcima i gmazovima našeg područja u prezentacijskom centru „Adrion-srce planine“ u Makarskoj.

Podsjetimo kako su u rujnu 2018. godine bili brojni medijski napisi o pojavi zmija u dvorištu Dječjeg vrtića „Biokovsko zvonce“ te je zavladala svojevrsna panika među zaposlenicima i roditeljima. Stručna služba Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ na pozive vrtića izašla je na teren, a prema fotografijama utvrdila je da se vjerojatno radi o neotrovnoj zmiji šari poljarici,te je dala određene upute za postupanje.

U dogovoru sa vrtićem predložili smo održavanje edukativnih radionica o gmazovima našeg područja sa djecom kako bi ukazali da zmije „nisu bauk“ odnosno kako bi djecu educirali o vrstama zmija i njihovoj ekologiji te kako bi ih uputili na oprez i ispravno postupanje u slučaju susreta sa zmijom, a posebno ukazali na njihovu zaštitu te da nisu tako strašne kako se na privi pogled svima čine zbog brojnih predrasuda.

Slijedom navedenog stručna služba Ustanove je osmislila i ponudila Vrtiću radionice koje su se zbog toga što započinju ovaj tjedan u kojem 22.3. obilježavamo i Svjetski dan voda proširile i na vodozemce. Radionice se održavaju od 19. do 29. ožujka 2019. g. sa početkom u 9:30 sati u prezentacijskom centru „Adrion srce planine“ u Makarskoj. U okviru radionice Istraži i upoznaj vodozemce i gmazovedjeca će se kroz zanimljivi interaktivni sadržaj upoznati sa ovim skupinama životinja, a posebno vrstama koje obitavaju na našem području. Imat će priliku steći nova znanja o ovim životinjama, te će na radionicama biti u ulozi malih istraživača koji će primjereno svome uzrastu sudjelovati u istraživačkim aktivnostima u laboratorijskim uvjetima. Voditelj i autor radionica je Ivana Gabrić, stručna suradnica biolog – ekolog iz stručne službe Ustanove. Tijekom ožujka održat ćemo 6 ovakvih radionica koje su unaprijed dogovorene sa vrtićkim skupinama, na njima će sudjelovati oko 130 djece, ali posebno želimo naglasiti da će sve ostale vrtićke i školske skupine od 1-4. razreda moći sudjelovati u istimaprema prethodnoj najavi i dogovoru u narednom periodu u ovisnosti o slobodnim i raspoloživim terminima jer nam je cilj da što više djece sudjeluje na ovim zanimljivim i poučnim radionicama.

Osim radionica Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ će također organizirati i edukativno predavanje za zaposlenike vrtića i sve zainteresirane roditelje vrtićke djece u suradnji sa stručnjacima herpetolozima iz Udruge Hyla koja se posebno bavi proučavanjem vodozemaca i gmazova te sa Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitko-dalmatinske županije – "More i krš" pod nazivom „Zmije makarske i okolice“. Predavanje će se održati 30. 04. 2019. u 19:15 sati u dvorani Arte, a održat će ga Ivona Burić, mag. oecol. et prot. nat. iz Udruge Hyla i Stjepan Makinić, savjetnik biolog iz JU „More i krš“ iz Splita.