VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo je službeno otvoren za posjećivanje! Ulaznice se mogu kupiti isključivo online putem web stranice Parka.

Novosti

Proslava 38. rođendana Parka prirode Biokovo

Povodom 38. rođendana Parka prirode Biokovo pozivamo vas na planinarski izlet i druženje kod planinarskog doma „Pod Vošcem“ u nedjelju 23. lipnja 2019. godine!

Možete izabrati između dvije vođene planinarske ture, a ulaz u Park prirode Biokovo za sve posjetitelje će u nedjelju biti besplatan!

Također, djelatnici Parka u ponedjeljak, 24. lipnja 2019. godine položiti će vijenac na grob fra Jure Radića, iznimnog makarskog franjevca, svjetski priznatog stručnjaka iz područja malakologije, botanike, ekologije, i jednog od najzaslužnijih za proglašenje Biokova Parkom prirode.

Biokovo je zbog svoje jedinstvene geomorfologije, iznimne bioraznolikosti i ljepote krajobraza proglašeno parkom prirode 24. lipnja 1981. godine. Prostire se na površini od 193 km2 i obuhvaća planinski masiv od prijevoja Dupci do Gornjih Igrana, u dužini od oko 30 km. U Parku se jednim dijelom nalazi i Biokovski botanički vrt „Kotišina“ smješten na primorskoj padini Biokova iznad sela Kotišina. Na Biokovu suprisutni svi tipični fenomeni krša – vrtače, škrape, kamenice, špilje, ledenice, te jame od kojih je najdublja Mokre noge (-831m), četvrta po dubini u Hrvatskoj. Na prvi pogled siromašno i golo, Biokovo obiluje biljnim i životinjskim vrstama. Uz mjestimice prašumske šume bukve, jele i crnog dalmatinskog bora, nalazimo veliki broj biljnih vrsta, među kojima su i brojni endemi kao npr. biokovsko zvonce (Edraianthus pumilio), biokovska zečina (Centaurea biokovensis), crvenkasta zečina (Centaurea cuspidata) i drugi. Životinjski svijet Biokova osebujan je i raznolik, s brojnim endemima i tercijarnim reliktima, a podzemna fauna krije pravo bogatstvo s čak 70 biokovskih endema. Mnoštvo tragova ukazuje na suživot čovjeka i planine, kao što su arheološki ostaci, crkvice, kapelice i pastirski stanovi. Do najvišeg vrha Biokova Sv. Jure, osim planinarskih staza, vodi icesta duga 23 km, koja je ujedno i najviša asfaltirana cesta u Hrvatskoj.

PLAN PLANINARSKE TURE VELIKO BRDO - VOŠAC nedjelja 23. lipnja 2019. (lakša i duža)

POLAZAK: 07,00 sati ispred planinarskog doma Velobrskih ledara

OPREMA: standardna planinarska prilagođena vremenskim uvjetima

VODIČ: Bruno Turina

PRIJAVE: do petka 21. lipnja u inbox ili e-mail društva: velikobrdohpd@gmail.com

PLAN PLANINARSKE TURE MAKAR - VOŠAC nedjelja 23. lipanj 2019. (kraća i teža)

POLAZAK: 07,00 sati iz Makra

OPREMA: standardna planinarska prilagođena vremenskim uvjetima

VODIČ: Goran Zeljko

PRIJAVE: do petka 21. lipnja na e-mail:goran.zeljko@ozonsport.hr ili na broj mobitela: 098/395-807

______________________________________________________

HRANA I PIĆE: u organizaciji Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ /biokovski bronzin Vice Bušelića - leća/