PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

19
12/2022

PREDSTAVLJEN KALENDAR POSVEĆEN OLGI PAVLINOVIĆ

Svečano i emotivno bilo je na predstavljanju prigodnog kalendara posvećenog makarskoj arhitektici Olgi Pavlinović, održanom u Prezentacijskom centru „Adrion – srce planine“.

  • Večeras nas je ovdje okupila jedna Makarka koja, nažalost, već dugo godina nije s nama, no za sobom je ostavila toliko toga da ju je nemoguće zaboraviti. Ne samo mi, nego i generacije i generacije koje će doći iza nas. Okupila nas je Olga Pavlinović. Na spomen njenog imena većina ljudi automatski će pomisliti na Kačićev trg, njeno arhitektonsko remek djelo kojim se ponosimo. Brojne su još građevine duž cijelog Primorja koje nose njezin arhitektonski pečat, no mi smo ovog puta posebnu pažnju posvetili njenom crtačkom umijeću. Kao što većina vas vjerojatno zna, Javna ustanova Park prirode Biokovo od svog osnutka svake godine tiska prigodni kalendar kojeg poklanja svojim prijateljima, partnerima, suradnicima i građanima. Do sada je kalendar uvijek bio tematski posvećen prirodnim, biološkim, geološkim i kulturološkim fenomenima Biokova. Ovaj kalendar posvećen je, i to po prvi puta, osobi. Ženi kojoj je Biokovo bilo vječna inspiracija - kazao je brojnim okupljenima Slavo Jakša, ravnatelj JU PP Biokovo.

Posebnosti Olge Pavlinović i njenih radova u svojim su se obraćanjima dotaknuli i Josip Karamatić, ravnatelj Gradske galerije „Antun Gojak“ te arhitekt Ljubo Urlić, od koga je ideja za posvetu ovogodišnjem kalendaru i potekla.

Najemotivnija, dakako, bila je Sonja Bucak, kćer Olge Pavlinović koja nije mogla skriti koliko joj znači ovaj spomen na majku bez koje je ostala kao mlada djevojka.

U glazbenom intermecu nastupio je Tomo Šulenta na gitari, učenik trećeg razreda srednje Glazbene škole Makarska.