PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

9
12/2022

PREDAVANJE O POTRESIMA NA MAKARSKOM PRIMORJU POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PLANINA

U ponedjeljak, 12. prosinca 2022. u Prezentacijskom centru „Adrion – srce planine“ s početkom u 18 sati održat će se stručno predavanje „60 godina nakon makarskih potresa – znamo li kakva će svojstva imati slijedeći veliki potres na Makarskom primorju?“. Predavač će biti prof.dr.sc. Marijan Herak, ugledni hrvatski seizmolog i redoviti profesor u trajnom zvanju na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ove godine, naime, navršilo se 60 godina od razornih potresa koji su u siječnju 1962. pogodili Makarsko primorje i okolicu te dobrano promijenili i definirali smjer razvoja ovog područja.

Na predavanju će se, između ostalog, pokušati odgovoriti na pitanja poput kakvi će biti efekti kad se dogodi ponovni potres, koliko će trajati trešnja te kako graditi zgrade koje neće biti oštećene.

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ ovim predavanjem obilježava ovogodišnji Međunarodni dan planina kojim se punih 20 godina želi ukazati na njihov značaj za čovječanstvo, ove godine pod sloganom „Žene pomiču planine“.