VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

Povodom Dana planeta Zemlja pozivamo Vas na predavanje mr.sc. Romana Ozimeca pod nazivom „Kaverne u tunelu Sv.Ilija – otkrivanje tajni planeta Zemlje“.

Prilikom izgradnje tunela Sv. Ilija kroz Biokovo presječene su tri duboke jame koje su detaljno istraživane od 2012. godine, te je utvrđeno da imaju veliki hidrološki potencijal, kao i to da postoji mogućnost otkrića novih podzemnih prostora, podzemnih vodotoka i špiljske faune.

Za stanovnike u okolici Biokova, biokovske špilje i jame te njihova jedinstvena špiljska fauna moraju postati simbol iznimnosti, vrijednosti i ljepote krškog podzemlja zakonom zaštićeni od negativnog antropogenog utjecaja.

Predavanje će se održati u prezentacijskom centru „Adrion-srce planine“ u Makarskoj s početkom u 19 h, u ponedjeljak 23. travnja 2018. godine.

Također, Javna ustanova "Park prirode Biokovo" i ove godine će se uključiti u globalnu akciju Zelena čistka. Akcija čišćenja će se provesti u subotu 21. travnja 2018. godine u suradnji sa Speleološkim odsjekom HPD Biokovo i SAK Ekstrema iz Makarske. Čistiti će se jama „Živkovaća“ na području Lemešinih dolaca, područje ulazne recepcije Parka, šire područje oko planinarskog doma "Vošac", vrh Vošac, te područje oko vrha Sv. Jure.

Dan planeta Zemlja obilježava se 22. travnja svake godine putem različitih aktivnosti u 190 zemlja diljem svijeta, a u Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990. godine.

Idejni začetnik obilježavanja Dana Zemlje 1969. godine bio je Gaylord Nelson tadašnji američki senator iz Wisconsina nakon svjedočanstva o masovnom izlijevanju nafte u Santa Barbari, California. Godinu dana poslije 22. travnja prvi je put obilježen diljem Amerike. Obilježavanje Dana planeta Zemlje ponovno je postalo aktualno dvadeset godina kasnije - 1990. godine kada je u manifestacijama Dana planeta Zemlje sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta.