VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

Park prirode Biokovo proslavio 38. rođendan

Planinarskim izletom i druženjem kod planinarskog doma „Pod Vošcem“ sa planinarima i posjetiteljima Park prirode Biokovo proslavio je svoj 38. rođendan.

Posjetitelji Parka, kao i planinari mogli su u nedjelju 23. lipnja 2019. godine uživati u dvije vođene planinarske ture, koje su krenule iz Makarske preko Makra i Velikog brda sa ciljem pored planinarskog doma „Pod Vošcem“ pod budnim okom vodiča iz Hrvatskog planinarskog društva „Veliko Brdo“ te agencije Ozon sport.

Proslavu je upotpunila i neizostavna pučka fešta te gastronomska ponuda uz biokovski bronzin Vice Bušelića, te glazbu makarskog benda Gojak acoustic band, a svi posjetitelji sretno su se vratili prijevozom turističke agencije Tip Extrem.

Biokovo je zbog svoje jedinstvene geomorfologije, iznimne bioraznolikosti i ljepote krajobraza proglašeno parkom prirode 24. lipnja 1981. godine. Prostire se na površini od 193 km2 i obuhvaća planinski masiv od prijevoja Dupci do Gornjih Igrana, u dužini od oko 30 km. U Parku se jednim dijelom nalazi i Biokovski botanički vrt „Kotišina“ smješten na primorskoj padini Biokova iznad sela Kotišina. Na Biokovu suprisutni svi tipični fenomeni krša – vrtače, škrape, kamenice, špilje, ledenice, te jame od kojih je najdublja Mokre noge (-831m), četvrta po dubini u Hrvatskoj. Na prvi pogled siromašno i golo, Biokovo obiluje biljnim i životinjskim vrstama. Uz mjestimice prašumske šume bukve, jele i crnog dalmatinskog bora, nalazimo veliki broj biljnih vrsta, među kojima su i brojni endemi kao npr. biokovsko zvonce (Edraianthus pumilio), biokovska zečina (Centaurea biokovensis), crvenkasta zečina (Centaurea cuspidata) i drugi. Životinjski svijet Biokova osebujan je i raznolik, s brojnim endemima i tercijarnim reliktima, a podzemna fauna krije pravo bogatstvo s čak 70 biokovskih endema. Mnoštvo tragova ukazuje na suživot čovjeka i planine, kao što su arheološki ostaci, crkvice, kapelice i pastirski stanovi. Do najvišeg vrha Biokova Sv. Jure, osim planinarskih staza, vodi icesta duga 23 km, koja je ujedno i najviša asfaltirana cesta u Hrvatskoj.