PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

Park prirode Biokovo obilježio Dan planeta Zemlje

Predavanjem mr.sc. Romana Ozimeca pod nazivom „Kaverne u tunelu Sv.Ilija – otkrivanje tajni planeta Zemlje“ i sudjelovanjem u globalnoj akciji „Zelena čistka“ Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ obilježila je ovogodišnji Dan planeta Zemlje.

Obilježavanje Dana planete Zemlje započelo je u subotu 21. travnja 2018. godine akcijom čišćenja Parka od strane djelatnika Parka, članova SAK Ekstrema i članova SOB HPD „Biokovo“ iz Makarske u sklopu globalne akcije „Zelena Čistka“. Čistila se jama na području Lemešinih dolaca, područje oko vrha Vošac, sva odmorišta uz biokovsku cestu i ulazna recepcija Parka.

Centralno događanje proslave Dana planeta Zemlja, predavanje mr.sc. Romana Ozimeca pod nazivom „Kaverne u tunelu Sv.Ilija – otkrivanje tajni planeta Zemlje“ održano je u ponedjeljak 23. travnja 2018. godine, u prezentacijskom centru „Adrion-srce planine“ u Makarskoj. Tom prilikom svi prisutni mogli su se upoznati sa kavernama u tunelu Sv. Ilija koje su detaljno istraživane od 2012, te je utvrđeno da imaju veliki hidrološki potencijal, kao i to da postoji mogućnost otkrića novih podzemnih prostora, podzemnih vodotoka i špiljske faune.

Jedan od najvažnijih prirodnih vrijednosti Parka prirode Biokovo predstavljaju upravo speleološki objekti: špilje i jame, kao iznimni elementi geomorfologije Biokova, ali ujedno i paleontološka i arheološka nalazišta, te jedinstvena podzemna staništa sa stenoendemičnom, rijetkom, često još i znanstveno neopisanom reliktnom špiljskom faunom.

Kroz daljnje projekte istraživanja i monitoringa, detaljno su istraživane sve tri kaverne, pri čemu je utvrđeno da se radi o dubokim jamama koje se nastavljaju kako u dubinu, tako i u plus, te ih je potrebno i ispenjavati.

Temperatura zraka, supstrata i vode u kavernama je u rasponu od 9,2-10,5°C, a na ulazu u sve jame prisutno je snažno zračno strujanje, pa je tako u jednom trenutku u Kaverni na stacionaži (1+637) (Vertikala sa slapom)izmjereno strujanje od čak 165,96 km na sat, što je koliko je poznato do sada najjače utvrđeno strujanje zraka u podzemlju Hrvatske.

Obzirom na dimenzije ovih jama, njihovu dubinu, speleološki i hidrološki potencijal, te mogućnost novih otkrića, kako novih podzemnih prostora, podzemnih vodotoka i špiljske faune, ali i gospodarskog potencijala, korištenja pitke podzemne vode istraživanje ovih kaverni i nadalje će biti prioritet u okviru godišnjeg istraživanja i monitoringa speleoloških objekata Parka prirode Biokova. Naime, svakim budućim istraživanjima doći će se do novih spoznaja o krškom podzemlju Biokova i Dinarida, dok su za biospeleološka istraživanja ove jame iznimno značajne, jer se relativno jednostavno može doći do dubokih špiljskih staništa Biokova u kojima gotovo svaki nalaz predstavlja vrlo značajnu rijetku ili novu vrstu za ovo područje ili čak za znanost.

Također, u sklopu proslave ovog važnog datuma, Javnu ustanovu "Park prirode Biokovo" i naš prezentacijski centar „Adrion – srce planine“ posjetili su učenici 5. i 6. razreda OŠ Gradac i Područne škole Drvenik s profesoricama Sanjom Šutići Ankom Kosović.