VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo je službeno otvoren za posjećivanje! Ulaznice se mogu kupiti isključivo online putem web stranice Parka.

Novosti

Park prirode Biokovo obilježio Dan planeta Zemlje

Predavanjem mr.sc. Romana Ozimeca pod nazivom „Kaverne u tunelu Sv.Ilija – otkrivanje tajni planeta Zemlje“ i sudjelovanjem u globalnoj akciji „Zelena čistka“ Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ obilježila je ovogodišnji Dan planeta Zemlje.

Obilježavanje Dana planete Zemlje započelo je u subotu 21. travnja 2018. godine akcijom čišćenja Parka od strane djelatnika Parka, članova SAK Ekstrema i članova SOB HPD „Biokovo“ iz Makarske u sklopu globalne akcije „Zelena Čistka“. Čistila se jama na području Lemešinih dolaca, područje oko vrha Vošac, sva odmorišta uz biokovsku cestu i ulazna recepcija Parka.

Centralno događanje proslave Dana planeta Zemlja, predavanje mr.sc. Romana Ozimeca pod nazivom „Kaverne u tunelu Sv.Ilija – otkrivanje tajni planeta Zemlje“ održano je u ponedjeljak 23. travnja 2018. godine, u prezentacijskom centru „Adrion-srce planine“ u Makarskoj. Tom prilikom svi prisutni mogli su se upoznati sa kavernama u tunelu Sv. Ilija koje su detaljno istraživane od 2012, te je utvrđeno da imaju veliki hidrološki potencijal, kao i to da postoji mogućnost otkrića novih podzemnih prostora, podzemnih vodotoka i špiljske faune.

Jedan od najvažnijih prirodnih vrijednosti Parka prirode Biokovo predstavljaju upravo speleološki objekti: špilje i jame, kao iznimni elementi geomorfologije Biokova, ali ujedno i paleontološka i arheološka nalazišta, te jedinstvena podzemna staništa sa stenoendemičnom, rijetkom, često još i znanstveno neopisanom reliktnom špiljskom faunom.

Kroz daljnje projekte istraživanja i monitoringa, detaljno su istraživane sve tri kaverne, pri čemu je utvrđeno da se radi o dubokim jamama koje se nastavljaju kako u dubinu, tako i u plus, te ih je potrebno i ispenjavati.

Temperatura zraka, supstrata i vode u kavernama je u rasponu od 9,2-10,5°C, a na ulazu u sve jame prisutno je snažno zračno strujanje, pa je tako u jednom trenutku u Kaverni na stacionaži (1+637) (Vertikala sa slapom)izmjereno strujanje od čak 165,96 km na sat, što je koliko je poznato do sada najjače utvrđeno strujanje zraka u podzemlju Hrvatske.

Obzirom na dimenzije ovih jama, njihovu dubinu, speleološki i hidrološki potencijal, te mogućnost novih otkrića, kako novih podzemnih prostora, podzemnih vodotoka i špiljske faune, ali i gospodarskog potencijala, korištenja pitke podzemne vode istraživanje ovih kaverni i nadalje će biti prioritet u okviru godišnjeg istraživanja i monitoringa speleoloških objekata Parka prirode Biokova. Naime, svakim budućim istraživanjima doći će se do novih spoznaja o krškom podzemlju Biokova i Dinarida, dok su za biospeleološka istraživanja ove jame iznimno značajne, jer se relativno jednostavno može doći do dubokih špiljskih staništa Biokova u kojima gotovo svaki nalaz predstavlja vrlo značajnu rijetku ili novu vrstu za ovo područje ili čak za znanost.

Također, u sklopu proslave ovog važnog datuma, Javnu ustanovu "Park prirode Biokovo" i naš prezentacijski centar „Adrion – srce planine“ posjetili su učenici 5. i 6. razreda OŠ Gradac i Područne škole Drvenik s profesoricama Sanjom Šutići Ankom Kosović.