PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

16
9/2022

PARK PRIRODE BIOKOVO I PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU POTPISALI SPORAZUM O SURADNJI

Nije dugo trebalo da se inicijativa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pretoči u potpisani Sporazum o suradnji s Javnom ustanovom 'Park prirode Biokovo', sve u cilju jačanja buduće suradnje i razvijanja znanstvenih, istraživačkih i stručnih iskustava. 

Naime, PMF je u izradi projekta naslova 'Klima i ekstremni vremenski uvjeti u urbanom i prirodnom okolišu Hrvatske' – CroClimExtremes. Projekt bi, osim globalnih utjecaja i odziva gradske klime, proučavao i ekstremne vremenske uvjete u prirodnom okolišu s kompleksnom topografijom. Biokovo, kao područje iznimno ranjivo s obzirom na klimatske promjene te područje ekološke, turističke i prirodne vrijednosti pokazao se znanstvenicima s PMF-a od posebnog interesa. Potpisanim sporazumom dogovorena je, između ostalog, prijava zajedničkih projekata u okviru EU i drugih projekata.

Prva zajednička suradnja planirana je kroz prijavu projekta CroClimExtremes koji će Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu prijaviti na natječaj Hrvatske zaklade za znanost, a njime je na Biokovu planirana uspostava mreže instrumenata za očitavanje relativne vlažnosti i temperature zraka te postavljanje kišomjera i jedne automatske meteo postaje.