PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

Otvorenje poučne staze „Francuska cesta“

U petak, 13. srpnja 2018. godine u Brelima će se svečano otvoriti novouređena poučna staza „Francuska cesta“, koju su zajedno osmislili i uredili Turistička zajednica Brela, općina Brela i Javna ustanova „Park prirode Biokovo“.

Cesta predstavlja iznimni graditeljski doprinos u cestogradnji s početka 19. stoljeća (građena u razdoblju 1810. - 1811.). Nije nikad bila dovršena pa je moguće rekonstruirati sve faze njezine gradnje. Građena je, odnosno položena, na strmini Biokova, između 357,41 i 443,73 metara nadmorske visine. Uspon ne prelazi 6%, što ju je trebalo činiti vrlo ugodnom za vožnju zaprežnih kola, jahanje i hodanje. Arhitekt Frane Zavoreo projektant je francuske ceste na Biokovu. Pored vojne obveze i čuvanja granica u miru, francuske vlasti obvezale su stanovništvo na besplatne javne radove, pandursku službu i dr. Popisane su čak 22 vrste takvih osobnih obveza. Seljaci su često, samo za „panatiku” (kruh), morali raditi bez ikakve naknade, i do četiri dana u tjednu. U pogledu javnih radova na cestama indikativan je proglas, na hrvatskom i talijanskom jeziku, u kojemu se 22. veljače 1807. poziva lokalne žitelje unutrašnjosti Dalmacije: „Otvaraju se novi putovi, po kojima se izDalmacije može otići u Bosnu. Kroz dvadeset danaimadu se dovršiti... najveću korist od ovih putova imatćete baš vi. Zovemo vas, da pomognete vašim desnicamaovu rabotu (…) upoznajte korist koju donosivladanje Napoleona Velikoga! Vaša otadžbina u malogodina promijenit će obličje.“

Uz cestu su postavljene interpretacijske table (ukupno 10 tabli) koje će vam približiti i objasniti način te svrhu građenja ove uistinu posebne i vrijedne ceste. Uz sve to, cijela je cesta prekrasan vidikovac s kojeg se vide Brela, Makarska rivijera i otoci!

Cesta je uvrštena u Registar kulturnih dobara RepublikeHrvatske dana 25. rujna 2017. godine.