VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

Otvoren edu-info centar Kaoci

U sklopu projekta Foresteye na predjelu Kaoci na Biokovu, na nadmorskoj visini od 1.050 metara, 28. veljače 2017 svečano je otvoren Edukativno – informativni centar Kaoci čija je obnova financirana u sklopu projekta ForestEye kroz instrument predpristupne pomoći (IPA) u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Na Kaocima su, osim uređenja stare lugarske kuće i tri bunara, izgrađeni i novi sadržaji kao što je kameni amfiteatar koji će služiti za edukativna predavanja, tri sjenice sa klupama i stolovima, te za najmlađe ljuljačke i klackalice.

U uvodnom govoru, prisutnima se obratio projekt menadžer Zoran Šunjić koji je prisutnima dao osnovne informacije vezane za edukativni centar Kaoci. Prisutne je pozdravio i načelnik općine Zagvozd, Miroslav Gaće koji je istaknuo kako je projekt itekako važan za ovu općinu koja se sa više od 40 posto nalazi u granicama Parka prirode Biokovo te je naveo kako će edukativni centar Kaoci te pristupna protupožarna cesta sigurno pridonijeti razvoju ovoga kraja a kao primjer je naveo kako je već krenula obnova nekadašnjih pastirskih stanova koji će se privesti turističkoj funkciji. Voditelj UŠP Split izrazio je zadovoljstvo što je projekt ForestEye uspješno priveden kraju te kako se nada kako će u bliskoj budućnosti biti još ovakvih projekata dok je predsjednik Uprave Hercegbosanskih šuma Draško Brnić poželio odraditi još pokoji projekt sa partnerom Hrvatskim šumama. Djelatnici PP Biokovo također su izrazili zadovoljstvo ovim projektom i izgrađenom infrastrukturom koja im omogućava razvijanje parka sa sjeverne strane koja je do danas bila nepristupačna, te su tom prilikom održali i kratku prezentaciju o temeljnim značajkama Parka.

Riječ je o projektu financiranom iz sredstava europskih fondova za prekograničnu suradnju Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Projekt ForestEye proveden je u okviru programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013. u sklopu Instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPA).

Partneri na projektu su Hrvatske šume i IRMO – Institut za razvoj i međunarodne odnose s hrvatske strane, te Hercegbosanske šume i Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije s bosanskohercegovačke strane. Javna ustanova ”Park prirode Biokovo” je suradnik na projektu u dijelu koji se odnosio na osmišljavanje informativno edukativnih ploča koje je još trebaju postaviti uz cestu koja vodi prema Edu info centru Kaoci.