ULAZNICE SE KUPUJU ONLINE PUTEM WEBSHOP-a.

Novosti

Održavanje tradicionalne mise na vrhu Sv. Jure

U subotu, 27. srpnja 2019. godine održati će se Sveta misa povodom svetkovine Svetog Jure u crkvici Sv. Jure na vrhu Biokova. Misno slavlje će početi u 10 sati.

Tom prigodom će se u Parku odvijati posebna regulacija prometa na dijelu biokovske ceste od odvojka za Vošac do vrha Sv. Jure, a normalizacija prometa se očekuje oko 14 sati.

Mole se posjetitelji za razumijevanje i dodatan oprez!

Crkva Sv. Jure, nalazi se pedesetak metara ispod istoimenog najvišeg vrha Biokova (1762 m nm), te je crkva na najvišoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj. Prvi put se spominje 1640. godine, kao skromno kršćansko svetište u putopisu franjevca Pavla Pelizzera iz Rovinja, generalnog pohoditelja franjevačke provincije Bosne srebrene. Srednjovjekovna crkvica je bila vrlo niska kamena građevina, ukopana u zemlju sa malim otvorom prema jugu. Kroz stoljeća je izgubila nešto od svojih posebnosti, tako da je njeno rušenje i gradnja TV odašiljača na samom vrhu 1965. godine, kao i podizanje nove crkve istočnije, nije zateklo u izvornom obliku. Današnja crkva Sv. Jure izgrađena je 1968. godine, te je nešto viša od stare crkvice. Podignuta je u betonu i obložena kamenom, a krov je dvostrešan i popločan kamenim pločama. Posvećena je Sv. Juri koji je prema kršćanskoj predaji ubio zmaja - personifikaciju poganstva. Svake godine, zadnje subote u srpnju, povodom blagdana Sv. Jure u crkvici se održava Sveta misa kojoj prisustvuju brojni vjernici iz Zabiokovlja i Makarskog primorja.