VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo je službeno otvoren za posjećivanje! Ulaznice se mogu kupiti isključivo online putem web stranice Parka.

Novosti

Održana pustolovna utrka „Dalmacija Ultra Trail 2018.“

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ i ove je godine tehnički partner pri organizaciji pustolovne utrke „Dalmacija Ultra Trail 2018.“, utrke koja je jednim dijelom prolazi Parkom prirode Biokovo, a okuplja više od 750 trkača sa svih kontinenata.

Ova jedinstvena manifestacijaodržava se već treću godinu, a okuplja zaljubljenike u trail trčanje koje postaje sve popularniji sport, kako u svijetu tako i Hrvatskoj. Više od 750 trkača, okupilo se u Omišu, Klisu, Makarskoj i Dugom ratu da bi sudjelovalina Dalmacija Ultra Trailu.

Tijekom vikenda od 19. do 21. listopada natjecatelji su imali prilike iskušati se u 4 dužinske kategorije, 160, 103, 53 i 21 km. Za potrebe ovih utrka koje se održavaju na području između Kaštela i Makarske očišćeni su kilometri novih, ali i dio starih, davno zaboravljenih i zapuštenih staza, nekada jedinih poveznica između dalmatinskih sela. Utrka za koju organizatori s ponosom naglašavaju da prelazi preko 5 planina i 3 rijeke, te preko značajnih kulturno povijesnih lokacija sigurno je organizacijski najkompleksniji sportski događaj na ovom području.

U najdužojkategoriji Sky DUT najbrži je bio Slovenac, Ivan Hrastovec sa fenomenalnim rezultatom, jer je 160 km pretrčao za 19 i po sati, čime je postavio novi rekord utrke. Njegova sunarodnica, Klara Bajec, istu dionicu savladala je za 33 sata i 23 minuta.

U subotu, točno u ponoć, Kliški uskoci označili su start Mountain DUT utrke duge 103 km i prema Omišu krenulo je 143 trkača od kojih su najbrži bili Slovenac Matic Čačulović i Miluša Bošković iz Crne Gore.

U nedjelju ujutro u 9 sati iz Makarske je krenulo 330 trkača na Sea DUT utrku od 53 kilometra. I u ovoj kategoriji dominirali su Slovenci, Anže Šenk i Ajda Radinja.

Osim velikog sportskog događaja, ova utrka je i vrlo značajan turistički proizvod koji ovo područje predstavlja kao idealnu outdoor destinaciju, alokalni stanovnici u svakom mjestu gdje utrka prolazi, pokazali su se kao njeni najbolji ambasadori za koje svi trkači imaju samo riječi hvale.