PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. ULAZNICE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

Održana pustolovna utrka „Dalmacija Ultra Trail 2018.“

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ i ove je godine tehnički partner pri organizaciji pustolovne utrke „Dalmacija Ultra Trail 2018.“, utrke koja je jednim dijelom prolazi Parkom prirode Biokovo, a okuplja više od 750 trkača sa svih kontinenata.

Ova jedinstvena manifestacijaodržava se već treću godinu, a okuplja zaljubljenike u trail trčanje koje postaje sve popularniji sport, kako u svijetu tako i Hrvatskoj. Više od 750 trkača, okupilo se u Omišu, Klisu, Makarskoj i Dugom ratu da bi sudjelovalina Dalmacija Ultra Trailu.

Tijekom vikenda od 19. do 21. listopada natjecatelji su imali prilike iskušati se u 4 dužinske kategorije, 160, 103, 53 i 21 km. Za potrebe ovih utrka koje se održavaju na području između Kaštela i Makarske očišćeni su kilometri novih, ali i dio starih, davno zaboravljenih i zapuštenih staza, nekada jedinih poveznica između dalmatinskih sela. Utrka za koju organizatori s ponosom naglašavaju da prelazi preko 5 planina i 3 rijeke, te preko značajnih kulturno povijesnih lokacija sigurno je organizacijski najkompleksniji sportski događaj na ovom području.

U najdužojkategoriji Sky DUT najbrži je bio Slovenac, Ivan Hrastovec sa fenomenalnim rezultatom, jer je 160 km pretrčao za 19 i po sati, čime je postavio novi rekord utrke. Njegova sunarodnica, Klara Bajec, istu dionicu savladala je za 33 sata i 23 minuta.

U subotu, točno u ponoć, Kliški uskoci označili su start Mountain DUT utrke duge 103 km i prema Omišu krenulo je 143 trkača od kojih su najbrži bili Slovenac Matic Čačulović i Miluša Bošković iz Crne Gore.

U nedjelju ujutro u 9 sati iz Makarske je krenulo 330 trkača na Sea DUT utrku od 53 kilometra. I u ovoj kategoriji dominirali su Slovenci, Anže Šenk i Ajda Radinja.

Osim velikog sportskog događaja, ova utrka je i vrlo značajan turistički proizvod koji ovo područje predstavlja kao idealnu outdoor destinaciju, alokalni stanovnici u svakom mjestu gdje utrka prolazi, pokazali su se kao njeni najbolji ambasadori za koje svi trkači imaju samo riječi hvale.