PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. ULAZNICE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

Održana manifestacija „Tragom tradicije i pučke arhitekture“ - Veliki Godinj 2018.

U petak 24. kolovoza 2018. godine, već 10. godinu zaredom, u organizaciji Javne ustanove „Park prirode Biokovo“, TZ Vrgorac i Zavičajnog društva „Veliki Godinj“, u raščanskom zaseoku Veliki Godinj, održana je manifestacija „Tragom tradicije i pučke arhitekture“.

U Velikom Godinju, posjetitelji su mogli uživati u tradicionalnim radionicama kojim su oživljeni stari običaji - radionici tradicijskog klesanja kamena, otvaranju obnovljene japnenice/klačardice/vapnenice, te pripremi jela – težačka kužina Vice Bušelića.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa posjetitelji su mogli uživati u pjesmama pučkog pjesnika Stipe Vele iz Podgore, guslanju guslara Tomislava Kovač Strukića iz Posušja, izložbi rezbarija Mate Bebeka, te natjecanju u bacanju kamena s ramena i trčanju u mažama. Također posjetitelji su se mogli upoznati i sa očuvanjem kulturne baštine našeg kraja kroz predavanje „Očuvanje nematerijalne kulturne baštine, osvrt na područje Makarskog primorja i Zabiokovlja“ koje je održala Ivana Radovani Podrug iz Ministarstva kulture - Konzervatorski odjel u Splitu. Za kraj manifestacije, naša velika umjetnica i pjevačica Meri Cetinić, svojom nas je pjesmom vratila u neka stara, davno zaboravljena vremena kada je ovaj zabiokovski kraj vrvio životom.