PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. KARTE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

Obilježena obljetnica smrti fra Jure Radića

U utorak, 25. srpnja 2017. godine polaganjem vijenaca na gradskom groblju „Sv. Križa“ i na bisti u parku koji nosi njegovo ime, obilježena je dvadesetsedma godišnjica smrti ovog iznimnog makarskog franjevca, svjetski priznatog stručnjaka iz područja malakologije, botanike, ekologije, i jednog od najzaslužnijih za proglašenje Biokova Parkom prirode.

Prigodnim govorom i vijencima djelatnici Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ prisjetili su se djela znanstvenika, ali i duhovnog čovjeka koji u spoznavanju ovozemaljskog nalazi smisao onog nevidljivog, duhovnog i apsolutnog.

Dr. fra Jure Radić rođen je 28. studenog 1920. u Baškoj Vodi pokraj Makarske. Nakon završene pučke škole u rodnome mjestu maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju 1940. godine. Zaređen je za svećenika 1943. godine u Makarskoj, a doktorirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1957. godine. Kratko vrijeme bio je župnikom u nekoliko župa, a najveći dio života proveo je na Visovcu, u Makarskoj i Zagrebu kao odgojitelj i profesor (90 semestara) sjemeništaraca i bogoslova. Bio je gvardijan i rektor Franjevačke visoke bogoslovije u Makarskoj.