PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

22
3/2023

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN VODA 22. ožujka

Svjetski dan voda međunarodni je dan koji se obilježava 22. ožujka, a njegovim obilježavanjem slavi se voda i podiže svijest o dvije milijarde ljudi koji trenutno žive bez pristupa sigurnoj vodi. Na konferenciji UN-a u Rio de Janeiru u prosincu 1993. godine, odlučeno je da će se svake godine na ovaj datum diljem svijeta obilježavati Dan voda. Već 30 godina, kroz više od 30 svojih organizacija, Ujedinjeni narodi naglašavaju temu vode kroz sva glavna fokusna područja, odajući priznanje važnosti vode i potičući na aktivnosti koje vode ka ostvarenju 6. cilja održivog razvoja: Voda i odvodnja za sve do 2030. godine.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama održanoj 1977. godine u Mer del Plati, Argentina. Nakon preporuke konferencije UN o okolišu i razvoju (UNCED) održane u Rio de Janeiru 1992. godine, Opća skupština UN je rezolucijom odredila 22. ožujak 1993. godine kao prvi službeni Svjetski dan voda.

Već 30. godinu zaredom 22. ožujka - Svjetski dan voda obilježava se diljem svijeta putem različitih aktivnosti s ciljem podizanja javne svijesti i skretanja pažnje na važnost i značaj vode i vodnih resursa, te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa.

Svake godine Svjetski dan voda naglašava po jedan specifični aspekt vode pa se ovogodišnji bazira na ubrzavanju promjena kako bi se riješila kriza s vodom i sanitarna kriza, a pod motom „budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“.

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ ove godine je obilježila Svjetski dan voda u suradnji sa volonterkom tvrtke DM - drogerie markt d.o.o. poslovnica Makarska Ivanom Vuković i članovima HPD "Čubrijan" – Rašćane, HPD Biokovo iz Makarske, te HPD Sv. Jure Zagvozd iz Zagvozda, Vidom Ožićem -Bebekom i Vitom Milošem. Uredili smo i očistili prostor oko bunara Lozovac i sam bunar koji se nalazi na sjevernoj padini Biokova uz planinarsku stazu Turija - Ljubović - Sv. Jure, a s ciljem osiguranja rezervoara vode za životinje u Parku, te očuvanja važnih staništa i vrsta koje u njima obitavaju. Veliku podršku i pomoć pri organiziranju ove akcije pružio nam je Stjepan Roglić iz Eko-etno udruge "Vrdol" iz Župe.

#WorldWaterDay