PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

Obilježavanje Međunarodnog dana planina 2019.

Ovogodišnji Međunarodni dan planina Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ obilježiti će u srijedu 11. prosinca 2019. godine predavanjem „Dinarski voluhar – nepoznati stanovnik Biokova.“

Opća skupština UN-a odredila je 2003. godine da će se 11. prosinca obilježavati kao Međunarodni dan planina. Planine čine jednu četvrtinu svjetskoga krajolika, glavni su izvor svjetske opskrbe pitkom vodom, značajna su središta poljoprivredno-biološke raznolikosti i dom rijetkim životinjskim vrstama. Oko dvije milijarde ljudi diljem svijeta ovisi o hrani proizvedenoj u planinskim područjima, a još ih više koristi planinske resurse poput minerala i drva. Uz presudnu ulogu planina u održavanju ekosustava važna je njihova uloga i kao područja za rekreaciju.

„Planine su bitne za mlade“ tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina. Mladi su aktivni agenti promjena i budući vođe sutra. Oni su čuvari planina i njihovih prirodnih resursa, kojima prijete klimatske promjene. Tema Međunarodnog dana planine 2019. izvrsna je prilika da mlade generacije preuzmu vodeću ulogu i zatraže da planine i planinski narodi zauzmu važno mjesto u nacionalnim i međunarodnim razvojnim planovima, dobiju više pažnje, ulaganja i usmjerena istraživanja. Život u ruralnim planinskim područjima može biti težak. Mnogi mladi odlaze u potrazi za boljim životom i zaposlenjem. Migracije s planina dovode do napuštene poljoprivrede, degradacije zemljišta i gubitka kulturnih vrijednosti i drevnih tradicija. Obrazovanje i osposobljavanje, pristup tržištu, različite mogućnosti zapošljavanja i dobre javne usluge mogu mladima u planinama osigurati svjetliju budućnost.

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ Međunarodni dan planina obilježit će predavanjem Dinarski voluhar – nepoznati stanovnik Biokova kako bi ukazala na značaj Biokova koje je između ostalog dom rijetkim životinjskim vrstama te krije brojne osobitosti i vrijednosti. Predavanje će održati Ivan Budinski dip. inž. šum. iz Udruge BIOM u srijedu 11. prosinca 2019. godine s početkom u 18:00 sati u Prezentacijskom centru „Adrion – srce planine“ na adresi Franjevački put 2/A u Makarskoj. Na predavanju ćete moći čuti više o važnost vrste u zaštiti prirode, što znamo o njoj u Hrvatskoj, stanje na Biokovu, kao i brojne druge zanimljivosti.

Osim predavanja istog dana u vremenu od 8:00 do 15:00 sati biti će dan otvorenih vrata u našem Prezentacijskom centru „Adrion – srce planine“ te će ga svi zainteresirani moći posjetiti uz stručno vođenje.