VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

Obilježavanje Međunarodnog dana planina 2018.

Ovogodišnji Međunarodni dan planina Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ obilježiti će u utorak 11. prosinca 2018. godine predavanjem „Speleološki logor Vilimova Jama 2018.“

Opća skupština UN-a proglasila je 2003. godine 11. Prosinca Međunarodnim danom planina, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Tijekom srpnja se na području Parka provodilo istraživanje u sklopu projekta „ Speleološki logor Vilimova Jama 2018.“u kojem su se obradili svi znanstveni i speleološki aspekti istraživanja. Istraživanje je odrađeno u suradnji s Geološkim institutom, Fizičkim institutom, Hrvatskim biospelološkim društvom, Crometeom, Sveučilištem PMF (Geografski odsjek) u Zagrebu i brojnim drugim znanstvenicima.

Do sada je na Biokovu biospeleološki istraživano više od 115 od oko 400 zabilježenih speleoloških objekata, u kojima je zabilježeno oko 200 vrsta i podvrsta podzemnih životinja. U tijeku je opis nekoliko novih vrsta do sada nepoznatih za znanost, a na Biokovu postoje i mnogi endemi. Sve to ukazuje na visoki stupanj bioraznolikosti podzemne faune, te potencijal i izuzetnu potrebu za daljnjim istraživanjima podzemne faune Biokova.

Ovogodišnji Međunarodni dan planina upravo je idealna prilika da predstavimo rezultate ovog iznimnog spelološkog istraživanja. Predavanje će održati Dominik Šime Samac iz Hrvatskog planinarskog društva Ante Bedalov, a održati će se u utorak 11. prosinca, s početkom u 18 sati udvorani „Arte“, Ulica don Mihovila Pavlinovića 1 u Makarskoj.

Veselimo se Vašem dolasku!