PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. ULAZNICE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

Obilježavanje 23. Međunarodne noći šišmiša

U petak, 30. kolovoza 2019. godine s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite šišmiša, Javna ustanova "Park prirode Biokovo" organizira obilježavanje 23. Međunarodne noći šišmiša.

Međunarodna noć šišmiša obilježava se od 1997. godine, posljednji vikend u kolovozu, pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS). Republika Hrvatska je stranka Sporazuma od 2000. godine kada je donesen i Zakon o njegovom potvrđivanju.

Organizacije za zaštitu prirode i nevladine udruge tim povodom održavaju različite edukativne programe kako bi prenijele znanje o ovim jedinim letećim sisavcima koji su ugroženi. Time se podiže svijest javnosti o potrebi njihova očuvanja i zaštite te ukazuje na njihovu nezamjenjivu ulogu u očuvanju prirodne ravnoteže u ekosustavima.

Dosad je na Zemlji zabilježeno više od 1 200 vrsta šišmiša, a mnoge od 45 europskih vrsta danas su ugrožene dok su neke čak i pred izumiranjem. Svevrste šišmiša koje žive u Hrvatskoj, njih 34, strogo su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Na području Biokova dosad je zabilježeno 13 vrsta šišmiša. Činjenica da imaju samo jednog mladunca tijekom jedne sezone, čini ovu skupinu životinja tako osjetljivom, osobito zbog gubitka staništa uvjetovanog djelovanjem čovjeka (prekomjerno krčenje šuma, korištenje pesticida i zaštitnih sredstava u poljoprivredi) i razvojem civilizacije. Šišmiše je zabranjeno hvatati, uznemiravati i ubijati, a osobito za vrijeme hibernacije i razmnožavanja ne smije ih se ometati jer stres može dovesti do nepotrebnog trošenja energije i uginuća jedinki.

Međunarodna noć šišmiša obilježava se u zemljama članicama Sporazuma već 23 godinu za redom.

Ove godine, po drugi put, obilježiti ćemo je u petak 30. kolovoza 2019. godine u Prezentacijskom centru „Adrion – srce planine“ na adresi Franjevački put 2/A u Makarskoj, s početkom u 19:00 sati uz zanimljiv program.

Program:

19:00 – 19:45 Noćni letači – predavanje, Vida Zrnčić, mag. oecol. et prot. nat., HBSD

19:45 – 20:45 Batman party – zabavno plesni show za djecu uz goste iznenađenja i tematsko oslikavanje lica te druženje i osvježenje

20:45 Slušanje šišmiša BAT detektorom – vođena kratka šetnja po grupama

Igre za djecu (Lov na kukce, Kako je to biti istraživač, Izrada šišmiša u tehnici origami)