PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. ULAZNICE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

22
11/2022

MREŽA NATURA 2000 PROSLAVILA 30. ROĐENDAN

Više od tri stotine sudionika okupilo se u Maloj dvorani Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, gdje je 22. studenog održana međunarodna stručna konferencija „30 godina mreže Natura 2000 : Poslušajte glas prirode!“.

Konferenciju je, u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, organiziralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. U ulozi domaćina sudionike konferencije tako je pozdravio ministar gospodarstva i održivog razvoja, izv.prof.dr.sc. Davor Filipović. Nakon njega, kratka predavanja imali su Luisa Samarelli ispred Europske komisije – Glavne uprave za okoliš, dr.sc. Riyong Kim ispred Europske agencije za okoliš te Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode MINGOR-a, koji je predstavio politike i projekte zaštite prirode u Hrvatskoj.

U sklopu obljetničke konferencije održana je panel rasprava na temu budućih izazova u ostvarivanju ciljeva zaštite prirode do 2030. godine na kojoj su se u ulozi panelista našli dr.sc. Vedran Nikolić iz Europske komisije – Glavne uprave za okoliš, Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti MINGOR-a, dr.sc. Aljoša Duplančić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode MINGOR-a, mr.sc. Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede te Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma.

Natura 2000 najveća je koordinirana ekološka mreža na svijetu, ustanovljena s ciljem očuvanja ključnih vrsta i staništa. U svibnju 1992. godine vlade Europske Zajednice usvojile su zakone koji su osmišljeni kako bi se zaštitila najozbiljnije ugrožena staništa i vrste diljem Europe, a Hrvatska je dijelom mreže postala pristupanjem Europskoj uniji. Na području Parka prirode Biokovo tri su Natura 2000 područja; Biokovo, Podbiokovlje i Biokovo - Rilić kojima upravlja JU Park prirode Biokovo pa su ovom iznimno važnom međunarodnom skupu prisustvovali i Slavo Jakša, ravnatelj JU PP Biokovo te Hrvoje Škrabić, stručni voditelj.