VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

Memorijalni alpinistički kamp Glavno da se klajmba 2019.

I ove godine se već osmi put, u suradnji Komisije za alpinizam HPS-a, AO PD Željezničar i AO PD Velebit iz Zagreba, te SAK Ekstrema iz Makarske organizira u Brelima memorijalni alpinistički kamp „Glavno da se klajmba“ u znak sjećanja na tragično preminule planinare i alpiniste Tonija Rosu i Igora Skendera te pokretača memorijala Krešimira Milasa.

Ovogodišnji skup Glavno da se klajmba započinje u subotu, 5. listopada, a završava u utorak, 8. listopada. Kao i prethodnih godina, kamp će se održati u Gornjem Kričku (Brela), gdje će biti osiguran prostor za podizanje šatora, kao i mogućnost spavanja u sportskoj dvorani OŠ dr. Franje Tuđmana u Brelima.

Kao i prijašnjih godina, dnevni red memorijala je preko dana penjanje i planinarenje, a navečer predavanje, druženje, zajednička večera i nezaboravni provod pod zvijezdama. U subotu i nedjelju moći će se nabaviti majice koje ove godine dizajnira splitska animatorica, alpinistica i dugogodišnja članica HGSS-a, Iva Božić.

Središnji događaj ovog skupa održat će se u subotu, 5. listopada u sportskoj dvorani OŠ dr. Franje Tuđmana u Brelima u 19:30 sati kada će svoja predavanja održati svjetska zvijezda alpinizma, Silvo Karo. Nakon predavanja moći će se kupiti i njegova knjiga "Alpinist".

Silvo Karo je jedan od najvećih alpinista našeg vremena i jedan od glavnih protagonista zlatnog doba slovenskog penjanja. Rođen je 1960. godine, a svoj trag ostavio je na svim gorjima svijeta - od Patagonije preko Alpi pa sve do Himalaje. Ostvario je mnoge značajne i nevjerojatne uspone, no njegovo remek-djelo vjerojatno je smjer u zapadnoj stijeni Baghiratija III (6454 m/nm) koji je ispenjao s Janezom Jegličem 1990. godine. Taj je smjer dug 1300 metara a uključuje detalje ocjena VIII i A4. Osim tog smjera, ispenjao je neke od najtežih i najnevjerojatnijih prvenstvenih smjerova u Patagoniji, poput Directisima del diablo (1200m, VII, A4, AI5), Directisima del inferno (1200m, VIII+, A4, M6/6, AI5) te također Psycho vertical (950m, VII, A3, 90*). Posljednjih je godina ljeti vrlo aktivan u slovenskim Alpama gdje je ispenjao brojne prvenstvene smjerove koji, čini se, još uvijek čekaju prve ponavljače iz Hrvatske.

Osim predvanja, posjetitelji će moći pogledati i izložbu fotografija jednog od velikana hrvatskog alpinizma, Stanka Gilića. Fotografije je odabrao član Riječkog alpinističkog kluba Andrija Rubinić, a bit će izložene u sportskoj dvorani OŠ dr. Franje Tuđmana u Brelima.