PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. ULAZNICE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

Memorijalni alpinistički kamp Glavno da se klajmba 2018.

I ove godine se već sedmi put, u suradnji Komisije za alpinizam HPS-a, AO PD Željezničar i AO PD Velebit iz Zagreba, te SAK Ekstrema iz Makarske organizira u Brelima 5., 6., 7., i 8. listopada memorijalni alpinistički kamp „Glavno da se klajmba“ u znak sjećanja na tragično preminule planinare i alpiniste Tonija Rosu i Igora Skendera te pokretača memorijala Krešimira Milasa.

Kao i prijašnjih godina, dnevni red memorijala je preko dana penjanje i planinarenje, a navečer predavanje, druženje, zajednička večera i zabava pod zvijezdama. U subotu i nedjelju moći će se nabaviti majice koje ove godine dizajnira zagrebačka slikarica i alpinistica Jelena Martinović (sudionica Prve hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na Cho Oyu).

Središnji događaj ovog skupa održat će seu subotu, 6. listopada u sportskoj dvorani OŠ dr. Franje Tuđmana u Brelima u 19:30 sati kada će svoja predavanja održati svjetski poznati penjači i alpinisti Ines Papert i Luka Lindič. Vjerujemo da ćete uživati u njihovom predavanju, kao što će oni uživati u biokovskoj stijeni.

Ines Papert rođena je 1974. godine u Saskoj, a u planine se zaljubila nakon preseljenja u Bavarsku gdje i danas živi sa sinom Emanuelom i životnim i penjačkim partnerom, Lukom Lindičem. Ines je svoj put započela kao natjecateljica u lednom penjanju, gdje je ostvarila iznimne rezultate. Četiri puta je bila svjetska prvakinja, višestruka je pobjednica Svjetskog kupa a 2005. godine je u Ourayu pomela i mušku konkurenciju te postala apsolutna pobjednica tog natjecanja. 2006. godine napustila je natjecateljsko ledno penjanje i posvetila se svojoj najvećoj strasti- prvenstveni usponima i prvenstvenim smjerovima. Nabrojat ćemo samo neke od njezinik velikih uspjeha: prvenstveni uspon na Likhu Chuli I (6719 m/nm) u Nepalu, prvenstveni smjer Cobra Norte (WI5/M8/ED+, 1300m) Kwangde Shar (6093 m/nm) u Nepalu, prvenstveni smjer Quantum of Solace (WI7+/M7/ABO, 600m) Great Walls of China u Kirgistanu, prvenstveni smjer Sensory Overload (5.11+, 1200m) Mount Asgard, Baffin Island, Kanada, drugo slobodno ponavljanje smjera Camillotti Pellisier (8b, 500m) u Grande Cimi itd. Ines najveći izazov predstavljaju prvenstveni usponi i smjerovi te otkrivanje novih linija, čak i ako ih ne uspije ispenjati. Rado pomaže mladim penjačima i uživa u prijateljskoj i harmoničnoj atmosferi u navezu.

Luka Lindič rođen je 1988. u Celju, a 2008. je sudjelovao u svojoj prvoj ekspediciji u Pakistan. Već 2014. godine osvojio je Zlatni cepin za prvenstveni uspon u sjevernoj stijeni Hagshua (Indija) a 2009., 2014. i 2016. godine dobio je Nagradu za najboljeg alpinista Slovenskog planinarskog saveza. Sudjelovao je u brojnim ekspedicijama u sklopu kojih je ostvario nevjerojatne uspjehe (Bhagirathi III, Indija, Novi smjer, ED/M5/WI5/6b, 1300m; Kyzyl Asker, Kina, Lost in China M6/WI5, 1200m- prvenstveni smjer; Border Control M7/WI5, 700m, Great Walls of China, Kirgistan- prvi slobodni uspon itd.). Luka je također poznat po svojim slobodnim ponavljanjima teških mix-smjerova, kao što su Rolling Stones u Grandes Jorasses (M8/6a, 1100m), Peklenska Cedevita u Rženiku (M9, 400m, prvo slobodno zimsko ponavljanje) itd. Naravno, i u suhoj stijeni bilježi brojne uspjehe, pa je tako ispenjao prvenstvene smjerove Persian Cat (7a, 1000m) u Bisotoonu (Iran), Forest Gump (VIII+, 650m) u Rochetti Alti te je on-sight popeo smjer Nero Su Bianco (7b, 950m) na Punti Brendler (Mt. Blanc). No, to su samo neki od njegovih brojnih uspjeha. Posljednjih godina mnogo penje sa svojom partnericom Ines Papert s kojom je također nanizao mnoge zanimljive uspone i avanture po planinama.