VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

22
5/2021

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana bioraznolikosti glasi „Mi smo dio rješenja“, a odabran je kao nastavak prošlogodišnjeg zamaha na temu „Naša rješenja su u prirodi“ i poslužio je kao podsjetnik da je bioraznolikost odgovor na nekoliko izazova održivog razvoja.

Od rješenja, temeljenih na prirodi, za klimu, zdravstvena pitanja, sigurnost hrane i vode te održivo preživljavanje, bioraznolikost je osnova na kojoj možemo graditi bolju budućnost.

Bioraznolikost je ukupna raznolikost života na Zemlji. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikih ekosustava u kojima svatko ima svoju ulogu, a svaki poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote.

Hrvatska je po bioraznolikosti u samom europskom vrhu. Karakterizira je velika raznolikost staništa što je rezultiralo bogatstvom vrsta koje se očituje i u endemičnosti. Biokovo uz Velebit čini najvažnije središte biljnog endemizma u Hrvatskoj te je jedan od 20 nacionalnih parkova i parkova prirode u kojima se također ogleda prirodno bogatstvo Hrvatske.

Čovječanstvo je suočeno s ekstremnim vremenskim prilikama uzrokovanim klimatskim promjenama, gubitkom bioraznolikosti, ekološkim katastrofama i pandemijom, a degradirani ekosustavi dodatno pogoršavaju negativne učinke klimatskih promjena, koje pak posljedično uzrokuju daljnju degradaciju ekosustava. Zdravi ekosustavi su osnovni preduvjet očuvanja zdravlja ljudi, pitke vode, kvalitetnog zraka, kvalitetne i zdrave hrane, lijekova, odjeće, učinkovitog odgovora na klimatsku krizu itd. Stoga moramo preispitati svoj odnos prema prirodi i zajednički djelovati u izgradnji budućnosti temeljenoj na prirodnim načelima.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju. Hrvatski sabor je 2003. godine proglasio da se na Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Najava prve volonterske akcije „Obnovi svoj kvart i najbliže susjedstvo“

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ će u suradnji sa Savjetovalištem Lanterna, Gradom Makarska, Pogonom za obavljanje komunalnih djelatnosti, krajobraznim arhitektom Igorom Belamarićem i tvrtkom Apfel d.o.o. organizirati prvu volontersku akciju uređenja javne površine koja je odabrana u sklopu akcije pokrenute povodom Dana planeta Zemlje. Akcija će se održati u subotu, 29.5., a o svim detaljima vezano uz akciju uskoro slijede daljnje obavijesti.

Upravo organizacijom i provedbom ovakvih akcija, koje uključuju i edukativnu komponentu, želimo naglasiti toliko potrebnu nadu, solidarnost i važnost suradnje na svim razinama s ciljem izgradnje održive budućnosti i života u skladu s prirodom jer i MI smo dio rješenja!