PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

13
12/2022

MAKARANE PRIVUKLA TEMA O POTRESIMA

Predavanje prof.dr.sc. Marijana Heraka, koje je Javna ustanova Park prirode Biokovo organizirala povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, u Prezentacijski centar „Adrion – srce planine“ privuklo je veliki broj posjetitelja.

U siječnju ove godine, naime, navršilo se 60 godina od razornog potresa na Makarskom primorju koji je potpuno promijenio smjer razvoja našeg područja. Razloge nastanka tog potresa, kao i  ono što u budućnosti možemo očekivati, ugledni hrvatski seizmolog i redoviti profesor u trajnom zvanju na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pojasnio je kroz vrlo interesantnu jednosatnu prezentaciju.

  • Nije uopće pitanje hoće li se novi potres dogoditi. Samo je pitanje kada. Na to pitanje, nažalost, nemam odgovor no srećom, postoje određena pravila u gradnji koja nam mogu donijeti sigurnost – kazao je, između ostalog, prof.dr.sc. Herak.

Područje Makarskog primorja izrazito je trusno i stoga bi se prilikom građenja trebalo i te kako voditi računa o svim parametrima koji mogu smanjiti potresni rizik. Zanimljivo je kako su za tlo našeg područja najnesigurnije trokatnice i četverokatnice, a upravo je takvih građevina najviše.

Dakle, zaključio je prof. Herak, gradite pametno i nadajte se kako je novo razorno podrhtavanje tla još uvijek godinama daleko.