PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. ULAZNICE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

7
10/2022

KROV OD SLAME GLAVU ČUVA DESET GODINA

Bilo je živo i poučno u zaseoku Pavlinovići u Velikom Godinju gdje je u ponedjeljak, 03. listopada, održana tradicionalna manifestacija „Tragom tradicije i pučke arhitekture“. Manifestacija je, nakon dvije godine pauze uslijed pandemije, ovog puta imala nešto drugačije izdanje, no njezin glavni smisao – čuvanje tradicije i pučke arhitekture – ostao je netaknut.

Tridesetak sudionika imalo je priliku gledati i učiti kulturnu baštinu umijeća pokrivanja kuće slamnatim krovom kojem ih je podučavao jedinstveni barba Nediljko Pavlinović. Premda su službeni nosioci radionice bili članovi udruge Dragodid, zajedno sa Zavičajnom udrugom „Veliki Godinj“ Rašćane, Parkom prirode Biokovo i Centrom za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, glavnu riječ, kako u objašnjavanju tako i u fizičkom izvođenju, imao je upravo Nedo Pavlinović.

Nakon što je okupljenima na izrazito zanimljiv način prepričao stoljetnu tradiciju pokrivanja krova slamom, krenulo se u sam čin pokrivanja krova stare kuće slamom koja, vjerovali ili ne, sve one koji se pod istim nađu, sigurnima od padalina i vjetra čini punih deset godina.

„Vjerujem kako je ovo posljednje pokrivanje kuće slamom ovdje u Velikom Godinju, tako da na neki način svjedočite povijesti“ – kazao je pomalo sjetno Pavlinović koji je, potpuno zaljubljen u svoj kraj, sve prisutne počastio i recitalom autorske pjesme o ovom pitoresknom mjestašcu Zabiokovlja.

Po završenim radovima pokrova kuće slamom, sudionici su mogli naučiti i kako se radi slastica kumpet, nematerijalno kulturno dobro. Radionicu je vodila Vedrana Vela Puharić.

Projekt je potpomognut od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Splitsko-dalmatinske županije.