PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. ULAZNICE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

Istraživanje mosorske gušterice na području Biokova

Područje Parka nastanjuje jedan zanimljivi predstavnik gmazova, Mosorska gušterica (Dinarolacerta mosorensis).

Kao što možete zaključiti iz njenog imena prvi put je opisana sa planine Mosor u Dalmaciji, iako je rasprostranjena od Hrvatske, Bosne i Hercegovine do Crne Gore. Na području Hrvatske dolazi na planinama Mosor i Biokovo, dok drugi lokaliteti iz literature nisu potvrđeni u novije vrijeme. Ova vrsta vezana je za kamenjare sa stjenovitim i vlažnim mikrostaništima te pukotinama u stijenama u koje se spretno zavlači zahvaljujući spljoštenom tijelu i glavi.

Strogo je zaštićena zakonom, i ujedno je i ciljana vrsta Ekološke mreže NATURA 2000. Prema Crvenoj knjizi vodozemaca i gmazova Hrvatske smatra se ugroženom vrstom. Jedan od osnovih problema je nedostatak informacija o statusu populacija na našem području jer spada u jednu od najmanje istraživanih vrsta gmazova u Hrvatskoj.

Tijekom 2018. godine u suradnji s Udrugom Hyla i Ivonom Burić mag. oecol. et prot. nat. voditeljicom terenskog dijela istraživanja započeli smo istraživanja ove endemične vrste s ciljem određivanja točne rasprostranjenosti i potencjalne brojnosti unutar Parka. Također želimo odrediti njenu aktivnost i izbor mirkostaništa te usporediti aktivnost s drugim vrstama gušterica koji dolaze na istim lokacijama kao i mosorska gušterica.