PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

„Etno-Eko“ Zagvozd

Sa ciljem očuvanja tradicije biokovskog kraja, u nedjelju, 15. srpnja 2018. godine u Zagvozdu, Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ i Općina Zagvozd organiziraju manifestaciju „Etno-Eko“ Zagvozd.

Manifestacija se organizira uoči proslave Dana Općine Zagvozd i blagdana Gospe od Karmela s ciljem očuvanja tradicije i sveukupne baštine biokovskog zaleđa te njene turističke valorizacije i prezentacije u svrhu upotpunjavanja turističke ponude ovog kraja. Organizacija ovakvih manifestacija jača dosadašnju uspješnu suradnju Ustanove sa Općinom Zagvozd, lokalnom zajednicom i dionicima Parka te razvija svijest lokalnog stanovništva o potrebi očuvanja tradicije i održivog korištenja prirodnih dobara. Biokovsko zaleđe veliki je potencijal za razvoj održivog turizma, a što je prepoznalo lokalno stanovništvo koje iz godine u godinu unapređuje smještajne kapacitete u smislu njihove kvalitete te izgrađuje respektabilnu ponudu stoga Ustanova želi doprinijeti svojevrsnom brendiranju destinacije.

U okviru manifestacije predviđen je izložbeno prodajni sajam domaćih proizvoda – suvenira, tradicijskih i ekoloških proizvoda na kojem će svoje proizvode izložiti oko 30-tak obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, obrta i proizvođača domaćih proizvoda sa šireg biokovskog područja. Na sajmu će se naći od suvenira, preko meda i pčelinjih proizvoda, prirodne kozmetike, eteričnih ulja Biokova i Podbiokovlja, domaćih prehrambenihproizvoda, džemova, vina i likera do proizvoda iz kovačkog obrta i tradicionalnih zanata i dr.

U sklopu programa u 19:30 sati održat će se i predavanje o leptiru dalmatinskom okašu koji je posebnost biokovskog zaleđa te se u sklopu održivog razvoja turizma tog područja može ukomponirati u turističku valorizaciju i brendiranje ovog kraja. Predavanje će održati dr. sc. Iva Mihoci sa Hrvatskog prirodoslovnog Muzeja iz Zagreba koji u suradnji sa Ustanovom provodi projekt istraživanja i monitoringa ove endemične NATURA 2000 vrste leptira koji je strogo zaštićen.

Predviđen je i bogat kulturno umjetnički program s početkom u 20:30 sati na kojem nastupaju FA Tempet iz Makarske, KUD Dikovača iz Zmijavaca, Udruga pjevača gangaša „Radobilja“, Katuni – Kreševo, Gangaši iz Zagvozda i klapa Srdela iz Makarske.

Ovu manifestaciju upotpunit će i neizostavna pučka fešta uz Mediteran bend te gastronomska ponuda uz čobanac Marija Čaglja i pulastra po biokovski Vice Bušelića koji će ovom prigodom svim prisutnima, a osobito turistima koje očekujemo u što većem broju omogućiti da kušaju „domaću spizu“.

Iz Makarske sa taksi stajališta na Marineti osiguran je i besplatan prijevoz autobusom u 19:00 sati, a povratak u 23:00 sata iz Zagvozada za Makarsku.