VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

Drugi Tjedan parkova Hrvatske od 20. do 28. svibnja 2017.

Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode s više od 50 različitih aktivnosti obilježavaju Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova

Zagreb, 22. svibnja 2017. – Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brend Parkovi Hrvatske, najprepoznatljivija su zaštićena područja. Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, od 20. do 28. svibnja obilježava se drugi Tjedan parkova Hrvatske. U tom će periodu svih 19 parkova kroz više od 50 edukativnih i rekreativnih događanja namijenjenih različitim ciljnim skupinama obilježiti Dan Nature 2000, Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova.

Park prirode Biokovo 20. svibnja suorganizira Međunarodnu atletsku utrku Makarska – Vošac. Staza je duga 8,6 kilometara, s 1422 m uspona, što ovu utrku čini jednom od najtežih u Europi. Na Ljetnoj pozornici u Makarskoj u srijedu 24. svibnja održat će se dvije izvedbe interaktivne lutkarske predstava Dobro se dobrima vraća, namijenjene djeci vrtićkog predškolskog i školskog uzrasta. U subotu 27. svibnja u Parku prirode Biokovo održati će se rekreativna pustolovna utrka Biokovo Vertikala.

Oko 80% građana prepoznaje očuvanu prirodu kao najveću hrvatsku vrijednost, a kao glavnu ulogu zaštićenih područja vidi edukaciju i istraživanje te gospodarski razvoj lokalnih područja. Upravo je navedeno bilo poticaj za pokretanje Tjedna parkova Hrvatske u kojem parkovi otvaraju svoja vrata prvenstveno lokalnom stanovništvu kako bi ih, kroz razna događanja, upoznali sa svojim djelovanjem, ali i educirali o važnosti zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.

Više informacija o Tjednu parkova Hrvatske dostupno je na www.parkovihrvatske.hr, www.facebook.com/parkovihrvatske.hr iwww.instagram.com/ParkoviHrvatske.