PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. ULAZNICE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

Djelatnici Parka sudjelovali na seminaru “Sudjelovanje javnosti u radu zaštićenih područja” i na sjednici Generalne skupštine Parkova Dinarida

U četvrtak 9. ožujka u Zagrebu je održan seminar “Sudjelovanje javnosti u radu zaštićenih područja” u organizaciji udruga BIOM i Sunce. Seminar je jedna od aktivnosti u sklopu IPA projekta “Odgovorno za prirodu” koji se provodi od studenog 2015. godine.

Projekt financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade RH, a potporu projektu je dalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Na seminaru su prezentirani rezultati analize trenutne razine informiranja i uključivanja javnosti u upravljanje zaštićenim područjima u kojoj su imale mogućnost sudjelovati sve javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima u Hrvatskoj, prezentirani su primjeri dobre prakse uključivanja javnosti u donošenje strateških dokumenata, rad javnih ustanova koje upravljanju zaštićenim područjima, kao i iskustva vezana uz sudsku praksu u zaštiti prirode.

Sutra dan, u petak 10. ožujka 2017. godine, u Parku prirode Lonjsko polje, održana je IIIsjednica Generalne skupštine i I sjednica izvanredne Generalne skupštine Parkova Dinarida na kojoj su dogovoreni novi koraci koji se trebaju napraviti u sljedećem razdoblju, sa posebnom pažnjom usmjerenom na unapređenju suradnje lokalnih zajednica i zaštićenih područja Dinarida, te promoviranju primjera dobre prakse. Osim toga dogovoreno je da će Parkovi Dinarida sudjelovati u realizaciji transnacionalnog Intererg projektaEKO KARST, kojim se želi doprinijeti zaštiti i održivom razvoju krške bio-regije na području dunavskog sliva, kroz promociju vrijednosti usluga ekosustava.

Nacionalna Agencija zaštićenih područja u Albaniji (NAPA), Nacionalni park Kopaonik (Srbija), Škocjanski park (Slovenija), te JP Srbija šume novi su članovi mreže zaštićenih područja Dinarida.