VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

Čudo na Biokovu

Pogled od osam milijuna kuna: gradi se staklena šetnica preko ruba biokovske litice.

Ovom rečenicom započinje tekst u dnevnoj novini „Jutarnji list“ o gradnji vidikovca „Skywalk“ na predjelu Ravna Vlaška, te o provedbi projekta “Novi Adrion - promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo” koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.Partneri na projektu su Javna ustanova Makarska razvojna agencija „MARA“ i Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS, koji sudjeluju u provedbi.

Glavni ciljevi poziva koji će se ostvariti provedbom dvanaest projektnih elemenata su povećanje obrazovnog kapaciteta posjetitelja PP Biokovo kroz razvoj novih edukativnih programa i sadržaja, povećanje atraktivnosti prirodne baštine PP Biokovo i povećanje broja posjetitelja PP Biokovo zbog ulaganja u posjetiteljske i promotivne sadržaje.

Najupečatljiviji dio projekta svakako je uređenje Skywalk-a odnosno izgradnja vidikovca na predjelu Ravna vlaška u obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje, kao jedinstveni primjer u cijeloj regiji kojim će se atraktivnost parka umnogostručiti. Vrijednost izgradnje vidikovca u sklopu kojeg će se postaviti geološki stup pored info-centra iznosi 8 milijuna kuna. Još vrijednije ulaganje u infrastrukturu predstavlja uređenje posjetiteljskog centra u bivšoj osnovnoj školi u Župi, s interaktivnim postavom koji će na moderan način predstaviti detalje o Biokovu i Zabiokovlju. Iznos potreban za rekonstrukciju i opremanje zgrade kreće se oko 11 milijuna kuna. Ovom projektnom aktivnosti se želi postići i raspršivanje posjetitelja na manje posjećenu, a jednakovrijednu sjeveru stranu Biokova.

Još jedno značajno infrastrukturno ulaganje odnosi se na uređenje Rodićeve ceste odnosno rekonstrukciju bijele ceste Staza – Saranač u pješačko-biciklističku stazu dugu oko 7km, ali tehnički nezahtjevnu te kao takvu prilagođenu za sve uzraste. Trošak za rekonstrukciju iznosi oko 3 milijuna kuna.

Veliku novost predstavlja unaprjeđenje sustava prijevoza posjetitelja kroz nabavu shuttle buseva s voznim redom na stajalištima duž biokovske ceste te nabavu bicikli za najam od ulazne recepcije. Ovime se teži rasteretiti neprilagođena biokovska cesta od velikog broja osobnih vozila, koji stvaraju gužve i onečišćuju okoliš.

Partner MARA provodi aktivnost multimedijalnog educiranja posjetitelja kroz postavljanje vanjskih i unutarnjih interaktivnih ekrana na području makarske rivijere sa svim najvažnijim informacijama o parku i ponudi parka, dok HGSS provodi unaprjeđenje sustava sigurnosti posjetitelja kroz nabavu opreme za unesrećene, uvođenje sigurnosnih poboljšanja i edukacije osoblja JU.

Kroz projekt razvit će se i više edukativnih programa od strane stručnjaka za biologiju i geologiju te nabaviti mobilna oprema za provođenje, kako bi se programi mogli provoditi u prezentacijskim centrima i na terenu. Ovaj element također uključuje i mobilnu aplikaciju za niže uzraste kako bi kroz igru naučili zanimljivosti o Biokovu. Osim aplikacije, predviđena je izrada interaktivne knjige i vodiča kroz Biokovo kao dodatnih edukacijskih elemenata.

Ukupna vrijednost projekta je 34.183.407,30 HRK, od čega bespovratna sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose 27.235.490,42 HRK. Ostatak se financira vlastitim sredstvima korisnika i partnera, te sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je započeo s provedbom u studenom 2016. godine, a posljednji mjesec provedbe projektnih aktivnosti je siječanj 2021. godine

Cijeli tekst o novoj atrakciji našeg Parka možete pronaći na stranicama Jutarnjeg lista https://novac.jutarnji.hr/aktualno/pogled-od-osam-milijuna-kuna-gradi-se-staklena-setnica-preko-ruba-biokovske-litice/7578675/