PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

Biciklistička utrka Makarska – Sv. Jure

Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj u nedjelju 19. svibnja 2019. godine sa startom u 10 sati sa rive u Makarskoj, po šesti put kreće biciklistička utrka Makarska-Sv. Jure u Parku prirode Biokovo u organizaciji Biciklističkog kluba Makarska i potporu Javne ustanove „Park prirode Biokovo“.

Datum Uspona

Datum održavanja Međunarodnog biciklističkog uspona na planinu Biokovo (u daljnjem tekstu uspon) je nedjelja, 19. 05. 2019. godine. U slučaju vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta uspon će biti odgođen. Međunarodni biciklistički uspon na Biokovo se organizira povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj,a partner Biciklističkog kluba Makarska na projektu uspona je Javna ustanova „Park prirode Biokovo“.

Staza

Asfaltirana staza duljine 32 km, od 0 (1) do 1762 metra nadmorske visine (u daljnjem tekstu mnv). Vrijeme prošlogodišnjeg pobjednika je ispod 95 minuta (1:31:30).

Pravo nastupa na Usponu

Pravo nastupa na usponu „Biokovo 2019“ imaju sve punoljetne osobe, a također i maloljetne osobe uz pismeno odobrenje roditelja ili staratelja (odobrenje se potpisuje prije starta ili donosi sa sobom). Obavezna zaštitna kaciga od starta do cilja.

Kategorije

1.Brdski bicikli – muškarci (potkategorija prema godinama starosti: do 20 godina, od 20 do 30, od 30 do 40, od 40 do 50, preko 50 godina)

* brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim

2.Brdski bicikli – žene (potkategorije uzrasta uz uvjet da starta veći broj)

* brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim

3.Cestovni bicikli – muškarci (potkategorija prema godinama starosti: do 20 godina, od 20 do 30, od 30 do 40, od 40 do 50, preko 50 godina)

* cestovni bicikli, treking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča

4.Cestovni bicikli – žene (potkategorije uzrasta uz uvjet da starta veći broj)

* cestovni bicikli, treking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča

5.Najstariji učesnik koji stigne na cilj za vrijeme utrke

6.Najmlađi učesnik koji stigne na cilj za vrijeme trajanja utrke.

Obaranje rekorda staze se nagrađuje posebnom novčanom nagradom od 3.000 kuna.

Prijave i startnina za Uspon

Prijave se primaju u razdoblju do dana Uspona ili na sam dan Uspona do 9:45 sati (pri registraciji sudionika). Startnina iznosi 100 kn (za maloljetnike do 18 godina startnina je umanjena te iznosi 50 kuna). Startnina se plaća od dana raspisa Uspona do dana prije starta na račun primatelja - Biciklistički klub Makarska (IBAN: HR67 2407 0001 1006 1865 9). Pod „Platitelj“ upisati ime i prezime sudionika Uspona, model 01 i u pozivu na broj datum rođenja, u opisu plaćanja: ime i prezime, destinacija/klub. Prijava i startina se mogu regulirati i na sam dan Uspona (prilikom prijave na startu), ali je startina tada uvećana za 50 %. Kopiju uplatnice molimo imajte kod sebe pri prijavi na startu Uspona. Molimo sve učesnike da se prijave i navedu potrebnu veličinu majice te približan broj osoba u pratnji na e-mail: zidic.neno@gmail.com ili zvonko.mateljak@gmail.com ili na našu facebook stranicu BK Makarska preko poruka ili obavijesti.

Startnina pokriva sljedeće:

-ulaz u Park prirode Biokovo (pratnja ne plaća ulaz i za njih je ulaz besplatan)

-majica

-okrjepa na stazi

-ručak

-transfer opreme start-cilj (ruksaci s odjećom i sl.)

-osiguranje natjecatelja.

Program utrke

Start utrke je na rivi u Makarskoj ispred zgrade Grada u 10:00 sati s visinske kote 0(1) mnv (registracija sudionika od 8:00 do 9:50 sati na rivi nasuprot velikog mula-ulaz u zgradu grada Makarske). Zatvoreni start je u pratnji policije do prelaska magistrale (državna cesta D-8) u smjeru Vrgorac (državnom cestom D-512) do skretanja na stazu za vrh Sveti Jure odnosno ulaz u Park prirode Biokovo (to je oko 7 km od starta). Promet neće biti zatvoren pa se treba ponašati u skladu sa zakonom o prometu, a ulaz u Park prirode bit će zatvoren do 15:00 sati za sve osim za sudionike utrke (natjecatelje, pratnju, osobe iz organizacije i slično). Parking je osiguran za sve učesnike na lokaciji pored rive i ŠRD „Arbun“ – Šetalište Franje Tuđmana 2 /Plišćevac/.

Cilj utrke je najviši vrh planine Biokovo - SvetiJure (1762 mnv). Na stazi će biti osigurana okrjepa na nekoliko mjesta ovisno o vremenskim uvjetima. Prilikom prijave vozači moraju registrirati i pratnju kako bi isti mogli ući u Park prirode također besplatno.

Sudionici utrke voze na vlastitu odgovornost i organizator ne odgovara za štetu koju vozač nanese sebi, okolini ili trećoj osobi. Vrijeme se mjeri štopericom, sudac je na startu, kao i na cilju na vrhu Sv. Jure. Završetak utrke je u 14 sati.

Ova rekreativna utrka se organizira sukladno Pravilniku za rekreativna biciklistička događanja Hrvatskog biciklističkog saveza.

Nagrade

Nagrade su novčane (za prve četiri kategorije nagrađuju se prvo, drugo i treće mjesto) te medalje za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto po svim potkategorijama, a za kategorije 5 i 6 medalju dobiva po jedna osoba. Obaranje rekorda staze se nagrađuje posebnom jedinstvenom novčanom nagradom od 3.000 kuna.

Ručak i dodjela nagrada

Po završetku utrke predviđena je svečanost okupljanja sudionika s podjelom nagrada i priznanja po Raspisu i ručkom ispred ŠRD „Arbun“ na Plišćevcu (kod hotela Miramare).

Posebna pozornost

Prilikom Uspona, a naročito pri povratku u Makarsku nužan je oprez, staza ima oštećenja, a pri povratku promet stazom u smjeru Makarske neće biti zatvoren (za učesnike je osiguran prijevoz nazad).. Molimo vas, čuvajmo našu prirodu i biološku raznolikost Biokova!