ULAZNICE SE KUPUJU ONLINE PUTEM WEBSHOP-a.

Novosti

18
10/2022

AKADEMIK JOSIP ROGLIĆ 'VRATIO SE DOMA'

U Župi Biokovskoj svečano je 14. listopada otvoren Posjetiteljski centar „Akademik Josip Roglić“. Riječ je o objektu ukupne vrijednosti oko 11 milijuna kuna, čijim dovršenjem završava projekt „Novi Adrion - promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo“, a koji je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020 te sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Otvorenju, koje je u Župi okupilo preko 150 uzvanika, gotovo četiri puta više nego li Župa ima stanovnika, prisustvovali su dr.sc. Mario Šiljeg kao izaslanik predsjednika Vlade RH, Stipe Čogelja, dožupan Splitsko-dalmatinske županije, Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, znanstvenici sa Zadarskog sveučilišta, Miroslav Gaće, načelnik Općine Zagvozd, brojni drugi gradonačelnici i načelnici, ravnatelji škola, direktori turističkih zajednica, planinari, članovi HGSS-a te mnogi drugi.

U sklopu protokolarnog dijela programa okupljenima su se obratili Slavo Jakša, ravnatelj JU PP Biokovo, Miroslav Gaće, načelnik Općine Zagvozd, dožupan Stipe Čogelja i dr.sc. Mario Šiljeg no najemotivniji svakako je bio govor dr. Gorana Roglića, sina pokojnog akademika Josipa Roglića koji se prisjetio odrastanja te akademika, kroz osobna sjećanja, svim prisutnima približio kao čovjeka.

Svoj umjetnički pečat u protokolarnom dijelu dali su kvartet predvođen Edijem Šegotom, KUD Dikovača iz Zmijavaca te učenice 7. razreda Osnovne škole, Matija Čagalj i Lorena Čagalj.

Blagoslov zgradi centra i svim onima koji će u njega ući dao je don Ivan Periš.

Presijecanjem svečane vrpce Posjetiteljski centar „Akademik Josip Roglić“ službeno je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH, dr.sc. Mario Šiljeg, nakon čega je ravnatelj Slavo Jakša proveo uzvanike kroz multimedijalno zdanje na kat. U sklopu otvorenja održana je i završna konferencija samog projekta na kojoj je, nakon govora uzvanika, cijeli projekt 'Novi Adrion' prezentirala stručna savjetnica JU PP Biokovo, Nataša Batošić Joskić.

Druženje svih uzvanika nastavljeno je uz prigodni svečani domjenak i idiličnu glazbenu kulisu profesora Stipana Popovića na gitari i Dražena Bogdanovića na saksofonu.

Kad se raspravljalo o tome kako bi se centar trebao zvati bilo je nekoliko prijedloga, no samo je jedan bio moguć i logičan. Akademik Josip Roglić. Njegov životopis uistinu je impresivan. Rođen je 1906. godine u Župi, u kojoj je 1918. godine završio Pučku školu, u istoj zgradu u kojoj je otvoren Posjetiteljski centar koji nosi njegovo ime. Ime znanstvenika svjetskog glasa koji je iza sebe ostavio jako puno u zalog struke. Objavio je, naime, više od 150 znanstvenih i stručnih članaka koji su imali važan utjecaj na razvoj geografske znanosti, geomorfologije i istraživanja krškog reljefa, a koji se u svjetskoj literaturi navode i kod svjetskih autora. Sudjelovao je u osnivanju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i bio njegov prvi dekan, vodio je Geografski zavod PMF-a i Geografski institut Sveučilišta u Zagrebu. Zbog izuzetnih znanstvenih postignuća 1969. izabran je za redovitog člana tadašnje JAZU. Akademik Roglić vrlo se intenzivno bavio i prometnom kartografijom, a poseban naglasak stavljao je na potrebu bolje povezanosti sjevera i juga, pokrenuvši 1968. prvi ideju izgradnje autoceste Zagreb – Split.

  • Posebno smo, uz sve ostalo, ponosni na osobne stvari koje nam je obitelj akademika ustupila i koje su izložene u centru. Originalna svjedodžba Pučke škole, indeks, ručno crtane karte, osobne zabilješke, knjige među kojima i ona osobno potpisana od fra Jure Radića….to su eksponati koji nemaju vrijednost i koji su se, nakon gotovo stoljeća, poetski rečeno, vratili doma. Da Župa i svi posjetitelji koji će doći u naš centar znaju tko je bio akademik Josip Roglić – kazao je Slavo Jakša.