PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. ULAZNICE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

22. travnja - Dan planeta Zemlje

Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica tema je ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje koji se ove godine obilježava pedesetu godinu za redom. Njegovim obilježavanjem želi se potaknuti ljude na promišljanje o važnosti zaštite okoliša i prirode.

Tema je izuzetno aktualna u cijelom svijetu, posebice u Europi s obzirom da je Europska komisija krajem prošle godine predstavila Europski zeleni plan (The European Green Deal) kojim Europska unija potvrđuje svoju predanost u suočavanju s izazovima u području klime i okoliša.

Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta, a njihove negativne posljedice vidljive su na svim razinama. Borba protiv klimatskih promjena jedna je od ključnih točaka na području zaštite okoliša, a zdrav okoliš preduvjet je i sveopćeg zdravlja kako prirode tako i čovjeka.

U vrijeme pandemije izazvane korona virusom učimo se biti pažljivi, brižni i obazrivi prema drugima - bližnjima, susjedima i ranjivim skupinama, učimo se čuvati sebe i druge, te poštivati propisane mjere. Hajdemo svi zajedno učiti postati brižni i obazrivi prema našoj jedinoj planeti Zemlji koja treba našu pažnju i zaštitu jednako kao i naši bližnji! Pokušajmo svakodnevno promišljati i djelovati po ovim jednostavnim prijedlozima koje navodimo i već smo napravili puno!

Jedite više lokalno i ekološki uzgojene hrane. Odvajajte otpad i reciklirajte ga. Pažljivo trošite vodu. Gasite svjetla kada vam nisu potrebna. Ne bacajte smeće u prirodu. Više koristite papirnatu ambalažu, a manje onu plastičnu. Koristite baterije koje se mogu ponovno napuniti. Manje trošite papir, npr. račune plaćajte preko interneta. Manje se vozite automobilom, a više koristite bicikl.

Ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, no ovaj dan službeno se obilježava od 1992. kada je na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Godine 2009. Opća skupština UN-a je 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje, a koji je prvi put obilježen 22. travnja 1970. godine na sveučilištima u SAD-u. U Republici Hrvatskoj se ovaj dan obilježava od 1990. godine.

IZAZOV ZA NAJMLAĐE

Kako ove godine nismo u mogućnosti provoditi aktivnosti u prirodi zbog epidemije imamo jedan izazov „na daljinu“ za naše najmlađe:

Pozivamo svu zainteresiranu djecu, a posebno one najmlađe kojima nedostaje njihov vrtić i druženja sa nama u našem Prezentacijskom centru da prihvate izazov i upotrijebe svoju maštu i spretne ručice.

Danas i sutra prikupite kod kuće svu ambalažu od potrošenih proizvoda koju bi inače ne razmišljajući danas odbacili u kućni otpad kao npr. čašice od jogurta, staklene teglice, ostatci od vrećica od bombona, omoti od čokolade, ostatci od rola od papira, i sl. Od ambalaže koju ste prikupili u kući danas i sutra napravite ukras, igračku, sliku ili pak neku korisnu stvarčicu koju opet možete upotrijebiti i koristiti za nešto.

Fotografije svojih uradaka pošaljite nam na e-mail ivana.gabric@pp-biokovo.hr ili u inbox na FB do 29. 04. 2020. do 15 sati. Fotografije svih radova biti će objavljene na našoj FB stranici, a najkreativniji radovi i najbolja rješenja ponovne upotrebe predmeta koji bi inače završili u otpadu biti će i nagrađeni.

Čuvajmo zajedno našu jedinu planetu Zemlju!

VIRTUALNA PREMJERA FILMA „Priča o plastici“

Također pozivamo roditelje i djecu i sve zainteresirane da zajedno pogledaju Svjetsku premjeru filma Priča o plastici koja će se virtualno održati večeras od 20:00 sati. Zelena akcija vam omogućuje besplatno gledanje filma! Rezervirajte svoju besplatnu ulaznicu putem online obrasca i na mail ćete dobiti poveznicu preko koje ćete u roku od 48 sati moći pogledati film, u kojem god terminu vama paše. Nikakva dodatna registracija nije potrebna. Organizatori su se pobrinuli i za hrvatske titlove, da možete nesmetano pratiti. Više možete pronaći na linku https://zelena-akcija.hr/hr/projekti/aktualni_projekti/skole_odrzivosti_obrazovanjem_do_aktivnog_gradanstva_i_drustvene_jednakosti/filmska_vecer_off_svjetska_premijera_filma_prica_o_plastici ili https://www.facebook.com/events/725070851365424/.