PARK PRIRODE BIOKOVO ZATVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE!

Novosti

22. ožujka 2019.: Svjetski dan voda – „Voda za sve“

Svjetski dan zaštite voda obilježava se, već dvadeset šestu godinu za redom, 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Svake godine Svjetski dan voda naglašava po jedan specifični aspekt vode pa se ovogodišnji obilježava pod motom „Voda za sve“, te se i ove godine obilježava putem različitih aktivnosti diljem svijeta.

Možemo se smatrati sretnima što imamo neometan pristup čistoj, pitkoj vodi koja je sigurna za upotrebu. U Africi i Aziji gotovo tri četvrtine stanovništva nema čistu pitku vodu. Moramo čuvati naše izvore pitke vode čistima - ne samo zbog zaštite okoliša, već zbog zaštite našeg zdravlja!

Novo desetljeće je započelo Svjetskim danom voda 22. ožujka 2018., a prestaje na Svjetski dan voda, 22. ožujka 2028. godine i fokusirat će se na održivi razvoj i integrirano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva te provođenja međunarodno dogovorenih programa i projekata vezanih uz vodu.

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ će od 19. do 29. ožujka 2019. godine održati ukupno 6 radionica za djecu iz dječjeg vrtića „Biokovsko zvonce“ iz Makarske pod nazivom „Upoznajmo vodozemce i gmazove Makarske i okolice“ u prezentacijskom centru „Adrion – srce planine“.

Također, u sklopu akcije obilježavanja ovog značajnog datuma u zaštiti prirode, u suradnji sa zavičajnom udrugom „Veliki Godinj“ i tvrtkom „DM“ Hrvatska – poslovnica Makarska u četvrtak 14. ožujka 2019. godine obaviti će se i čišćenje kamenica u selu Rašćane, zaseok Veliki Godinj, na zagorskom dijelu Parka, na području grada Vrgorca.