VAŽNA OBAVIJEST: Park prirode Biokovo službeno je zatvoren za posjećivanje.

Novosti

22. ožujka 2018.: Svjetski dan voda – „Priroda za vodu“

Svjetski dan zaštite voda obilježava se, već dvadeset petu godinu za redom, 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Svake godine Svjetski dan voda naglašava po jedan specifični aspekt vode pa se ovogodišnji obilježava pod motom „Priroda za vodu“, te se i ove godine obilježava putem različitih aktivnosti diljem svijeta.

Ovogodišnja tema istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvalitete vode. Danas, 2,1 milijarda ljudi živi bez sigurne pitke vode kod kuće što utječe na njihovo zdravlje, obrazovanje i život.

Novo desetljeće će započeti Svjetskim danom voda 22. ožujka 2018., a prestaje na Svjetski dan voda, 22. ožujka 2028. godine i fokusirat će se na održivi razvoj i integrirano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva te provođenja međunarodno dogovorenih programa i projekata vezanih uz vodu.

Kako smanjiti poplave, suše i onečišćenje vode? Koristeći rješenja koja smo već pronašli u prirodi. Odgovor je u prirodi!

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ u petak 23. ožujka 2018. godine sa početkom u 18:00 sati, će obilježiti Svjetski dan voda otvaranjem izložbe „60 godina Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza“ u prezentacijskom centru „Adrion-srce planine“, na adresi Franjevački put 2A u Makarskoj. Izložba je otvorena za posjećivanje do 29. ožujka 2018. godine.

Također, u sklopu akcije obilježavanja ovog značajnog datuma u zaštiti prirode, u suradnji sa udrugom „Mucića ledenica“ u petak 23. ožujka 2018. godine obaviti će se i čišćenje bunara Brajevac, na zagorskom dijelu Parka, u općini Zagvozd.