PARK PRIRODE BIOKOVO OTVOREN JE ZA POSJEĆIVANJE. KARTE SE KUPUJU PUTEM WEB SHOPA!

Novosti

22. ožujka 2017.: Svjetski dan voda – „Otpadna voda“

Svjetski dan voda obilježava se, već dvadeset četvrtu godinu za redom, 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Svake godine Svjetski dan voda naglašava po jedan specifični aspekt vode pa se ovogodišnji obilježava pod motom „Otpadna voda“ / „Wastewater“, te se i ove godine obilježava putem različitih aktivnosti diljem svijeta.

Svi smo zagađivači kada je riječ o otpadnoj vodi, pri svakoj uporabi vode proizvedemo otpadnu vodu koja otječe u kanalizacijski sustav.

Voda koja prolazi kroz nas i naše domove je na putovanju kroz svoj vodeni ciklus, a reduciranjem i ponovnom uporabom, koliko je to moguće, doprinosimo zaštiti našeg najdragocjenijeg resursa.

Potreba za obradom otpadne vode je rastuća iz godine u godinu, a poražavajuća je činjenica da je otpadna voda sve zagađenijaida 80% otpadnih voda koje su neobrađene završe u prirodi .

Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ u srijedu 22. ožujka 2017. godine će obilježiti Svjetski dan voda edukativnim predavanjem za polaznike speleološkog tečaja speleološko – alpinističkog kluba Ekstrem iz Makarske s posebnim naglaskom na vode u Biokovskom podzemlju.

Također, u sklopu akcije obilježavanja ovog značajnog datuma u zaštiti prirode, u suradnji sa udrugom „Brolanenses“ u srijedu 22. ožujka 2017. godine obaviti će se i čišćenje Bunara Vodice, koji je ujedno i jedna od postaja poučno edukativne staze „Putovima drevne Berulije“ na zapadnom dijelu Parka, a na području općine Brela.

Znate li da:

– jedna litra ulja može zagaditi dva milijuna litara vode.

– u zemljama u razvoju 80 posto bolesti je povezano s vodom.

– petominutnim tuširanjem potroši se oko 100 litara vode.